ANKARA – Turska je danas registrovala najveći broj novih slučajeva zaraze korona virusom u jednom danu, dve nedelje nakon što je vlada ublažila mnoge mere koje je donela kako bi smanjila infekcije.

Ministar zdravlja Fahretin Koča objavio je podatak o 1,195 novozaraženih u poslednja 24 časa, koji sada čine ukupan broj od 175,218 zaraženih od početka pandemije.

Ovo je prvi put da je broj zaraženih u jednom danu prešao 1.000, nakon što je dve nedelje bio oko 800 ili 900.

Takodje je prijavljeno i 15 umrlih od posledica virusa što je najmanji dnevni broj smrtnih slučajeva za više od dva meseca, dok je ukupan broj umrlih od posledica virusa 4,778.

Vlada je ranije ove nedelje dozvolila da se 1. juna ponovo otvore restorani, kafići, teretane, parkovi, plaže i muzeji, i olakšala narudžbine od kuće za starije osobe i maloletnike.

Ljudi su pravili gužvu u primorskim mestima i u parkovima prvog vikenda nakon ublažavanja mera, često bez maski ne poštujući fizičko distanciranje.

Koča je naveo da je “lažni optimizam” dozvolio virusu da se ponovo raširi i upozorio ljude da nose maske i da se pridržavaju vladinih saveta o distanciranju i higijeni.