Naslovna Vijesti Svijet Turska: Prvi dan nove školske godine u znaku sećanja na 15. juli

Turska: Prvi dan nove školske godine u znaku sećanja na 15. juli

U školskim klupama danas se našlo 18.430.015 učenika, a prvog dana nove školske godine širom Turske će u odgojno-obrazovnim ustanovama biti organizovani različiti programi na temu “15. juli, pobeda demokratije i sećanje na šehide”.

Nova školska 2016./2017. godina u osnovnim i srednjim školama širom Turske počela je danas, a prvim zvonom u školskim klupama našlo se 18.430.015 učenika.

Prvog dana nove školske godine širom Turske će u odgojno-obrazovnim ustanovama biti organizovani različiti programi na temu “15. juli, pobeda demokratije i sećanje na sšehide”.

Ministarstvo obrazovanja Turske tim povodom učenicima će dijeliti brošure na temu 15. jula, kada su članovi terorističke organizacije FETO pokušali izvršiti državni udar.

Prema odluci ministarstva, nastava i ceremonija sećanja na 15. juli počela je minutom šutnje za šehide koji su poginuli prilikom pokušaja puča, zatim intoniranjem himne te učenjem Fatihe.

Također, na ulazu i hodnicima škola danas će biće izložene odgovarajuće fotografije u vezi sa 15. julom. Tokom programa učenici će imati priliku videti i videozapise o dešavanjima na Bosforskom mostu u noći 15. jula.

Vojnici pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY pokušali su izvesti državni udar u Turskoj, u petak, 15. jula i tom prilikom poginulo je 246 osoba, a ranjeno preko 1.500.

Pokušaj državnog udara sprečen je nakon što su stotine hiljada građana izašli na ulice Istanbula, Ankare i drugih delova zemlje i hrabro goloruki stali pred tenkove i oklopna vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.

Exit mobile version