Turska poslala još tenkova u Siriju, Kurdi se povlače

2182

Turska je jutros poslala još 10 tenkova na teritoriju Sirije, dan pošto su sirijski pobunjenici, uz podršku turske vojske, od džihadista preuzeli kontrolu nad pograničnim gradom Džarablusom.

Fotograf agencije Frans pres rekao je da su tenkovi i vozila hitne pomoći prešli granicu kod grada Karkamisa, na jugoistoku Turske, i da su na sirijskoj teritoriji.

Komandant sirijske pobunjeničke grupe koja je predvodila ofanzivu “Štit Eufrata” da bi preuzela sirijsko naselje koje je na samoj granici s Turskom, rekao je danas da je “Džarablus potpuno oslobođen”.

U operaciji, koja je trajala nekoliko sati, poginulo je oko 100 džihadista Islamske države, a na turskoj strani nema žrtva, prenela je danas turska štampa.

Turska vojska, uz podršku međunarodne vojne koalicije, juče je pokrenula jednu od najvažnijih vojnih operacija u Siriji od početka građanskog rata u toj zemlji pre pet godina. Američki zvaničnici su rekli da su SAD iz vazduha podržale tursku operaciju s druge strane granice, u Siriji.

SAD: Sirijski Kurdi se povlače sa severa Sirije

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je turskom ministru spoljnih poslova Mevlutu Čavušogluu da se snage sirijskih Kurda povlače istočno od reke Eufrat na severu Sirije, rekli su danas turski zvaničnici.

Keri i Čavušoglu su danas razgovarali telefonom o turskoj vojnoj operaciji za zauzimanje Džarablusa, koji je bio pod kontolom Islamske države, rekli su zvaničnici turskog ministarstva.

Keri je rekao da su snage sirijskih Kurda “u procesu povlačenje istočno od Eufrata”, rekli su zvaničnici.

Snage sirijskih Kurda, koje su se uz podršku SAD borile protiv Islamske države u Siriji, zauzele su skoro ceo pojas uz granicu s Turskom na severu Siriji, zbog čega je Ankara zabrinuta pošto strahuje da je cilj formiranje kurdskog regiona.

Američki potpredsednik Džo Bajden, koji je juče posetio Ankaru, upozorio je snage sirijskih Kurda da će izgubiti podršku SAD, ako se ne povuku istočno od Eufrata.

izvor: N1