Naslovna Vijesti Turska otvorila granicu za četiri hiljade Sirijaca koji bježe od ISIL-a

Turska otvorila granicu za četiri hiljade Sirijaca koji bježe od ISIL-a

Stotine Sirijaca koji su protekla dva dana čekali da pređu granicu sa Turskom kako bi pobjegli od napada terorističke organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL), počeli su ulaziti u Tursku.

Oko četiri hiljada Sirijaca dobili su dozvolu da uđu u Tursku.

“Oni će biti smješteni u Turskoj, u najbržem mogućem roku i biće im pruženo sve što im treba”, rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Premijer je tokom posjete Azerbejdžanu istakao kako će svim državljanima Sirije, bez obzira na etničku i sektašku pripadnost, biti pruženo utočište u Turskoj.

Veliki broj stanovnika Sirije od jučer je počeo pristizati na granicu sa Turskom, gdje su proveli noć čekajući dozvolu na prelazak granice. U ranim jutarnjim satima Sirijci su se u grupama okupili na samoj granici iščekujući konačnu odluku.

U međuvremenu, na području između mjesta Tel Abyad i Aynel u Siriji nastavlju se sukobi između pripadnika ISIL-a i kurdskih jedinica.

Zbog intenzivnih sukoba, veliki broj stanovnika s tog područja, uključujući žene i djecu, preko minskih polja su tokom nekoliko posljednjih dana stigli na granicu s Turskom u kojoj traže utočište.

Podsjećamo, rat u Siriji počeo je u proljeće 2011. između vlade predsjednika Bashara al-Assada na jednoj strani i pobunjenika koji nastoje svrgnuti njega i vladajuću stranku Baas. Rat je izbio 15. marta 2011. nakon serije protesta nadahnutih arapskim proljećem.

U ratu u Siriji do sada je poginulo preko 150.000 osoba, od kojih je više od trećina civila.

Exit mobile version