Turska ostvarila san star 153. godine – Tunelom ispod morskog dna povezuje Evropu i Aziju / video

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Projekat Marmaray, turski san star 153 godine i jedan od najvećih svjetskih projekata tog tipa, koji će tunelom ispod morskog dna povezati Evropu i Aziju svečano će biti otvoren danas u Istanbulu na 90. godišnjicu od osnivanja Republike Turske, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

Svečanom otvorenju će prisustvovati predsjednik Turske Abdullah Gul, premijer Recep Tayyip Erdogan, japanski premijer Shinzo Abe, rumunski premijer Victor Ponte, te još devet ministara iz osam zemalja.

Ceremoniju otvaranja između ostalih će uveličati i afganistanski ministar prometa i civilnog vazduhoplovstva Davud Ali Najafi, ministar prometa Azerbejdžana Ziya Mammadov, ministar prometa, informacionih i komunikacionih tehnologija Bugarske Danail Papazov, gruzijski ministar ekonomije i održivog razvoja George Kvirikashvili, ministar prometa i cestovnih infrastruktura Moldavije Vasile Botnari, ministar prometa i infrastrukture Albanije Edmond Haxhinasto, ministrica javnih radova Španije Ana Maria Pastor Julian, te rumunski ministri prometa Ramona Manescu i vanjskih poslova George Ciamba.
Ceremonija svečanog otvaranja, uz prisustvo premijera Erdogana, predsjednika Gula i ostalih zvanica, biće održana na stanici Uskudar u azijskom dijelu Istanbula, gdje će biti održani govori. Zvanice će se nakon toga vozom kroz tunel ispod morskog dna uputiti ka evropskom dijelu grada na Bosforu, odnosno do stanice Yenikapı. Nakon programa na ovoj stanici, ceremonija će biti okončana.

Projekat koji je već privukao pažnju svjetske javnosti obzirom na svoju tehnološku infrastrukturu i novitete kojima će doprinijeti željezničkom prometu, specifičan je i po tome jer će sutrašnjim otvaranjem biti ostvaren san Turske star jedno i pol stoljeće. Ideju o tunelu ispod mora koji će spojiti dva kontinenta prvo je zamislio osmanski Sultan Abdulmedžid, davne 1860. godine.

Vožnja ispod morskog dna između dva kontinenta trajat će svega četiri minute, a pretpostavlja se da će po satu prosječno prevoziti 75 hiljada, dnevno milion i 200 hiljada putnika. Cijena karata u podzemnom vozu će koštati kao i u ostalim prevoznim sredstvima u gradu Istanbulu.

izvor: mobile.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO