Turska ostvarila dvostruko veći ekonomski rast od EU-a Turska ostvarila dvostruko veći ekonomski rast od EU!

Turska ekonomija u drugom kvartalu tekuće godine ostvarila je rast od 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zavod za statistiku Republike Turske (TUIK) objavio je izvještaj o brutodruštvenom proizvodu (BDP) te zemlje za drugi kvartal ove godine, odnosno period od aprila do jula.

U odnosu na isti period prošle godine, turska ekonomija zabilježila je rast od 5,1 posto. Shodno tekućim cijenama na tržištu u istom periodu BDP Turske povećan je za 16,3 posto i iznosi 734,211 milijardi lira (blizu 180 milijardi eura).

Kada su sektori u pitanju, turska poljoprivreda je u drugom kvartalu godine zabilježila rast od 4,7 posto, industrija je rasla za 6,3 posto, dok je građevinski sektor ostvario rast od 6,8 posto. Trgovina, transport i uslužne djelatnosti ostvarile su rast od 5,7 posto.

AA Finans je ranije uradio anketu očekivanja rasta turske ekonomije u kojoj su učestvovali ekonomisti i analitičari, a predviđali su rast od 5,4 posto.

TUIK je revidirao izvještaje o ekonomskom rastu u Turskoj od početka 2015. godine do sada.

U izvještaju se navodi da je prošlogodišnji rast revidiran sa 5,3 na 4,9 posto, a da je rast ostvaren u prvom kvartalu ove godine revidiran sa pet na 5,2 posto.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO