Turska oštro osudula Prištinu zbog ambasade u Jerusalimu

ANKARA – Turska je danas najoštrije osudila odluku privremenih prištinskih institucija da otvore svoju ambasadu u Jerusalimu.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Priština takvim potezom prekršila rezoluciju UN o statusu Jerusalima i nanela štetu mirovnom procesu za rešenje izraelsko-palestinskog konflikta, preneo je Tas s.

Ankara smatra da je Priština nanela štetu i kršenjem statusa kvo Jerusalima u sklopu mirovnog procesa, kao i viziji da se konflikt reši stvaranjem palestinske države.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore privremenih prištinskih institucija saopštilo je ranije danas da je ambasada tzv. Kosova u Izraelu, sa sedištem u Jerusalimu, zvanično otvorena, kao deo sporazuma postignutog u Vašingtonu u septembru prošle godine.

Priština i Izrael uspostavili su diplomatske odnose 1. februara na onlajn ceremoniji.

Obećanje Prištine da će otvoriti ambasadu u Jerusalimu izazvalo je oštre kritike u Turskoj, a kritike su stigle i iz Evropske unije, koja je saopštila da je opredeljenje Prištine da otvori ambasadu u Jerusalimu protivno međunarodnom pravu.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO