Naslovna Vijesti Turska oštro osudila ruske zračne napade u Siriji: Ovo je ratni zločin...

Turska oštro osudila ruske zračne napade u Siriji: Ovo je ratni zločin prema međunarodnom pravu

U saopćenju turskog ministarstva podseća se kako je na sastanku Međunarodne grupe za podršku Siriji u Minhenu 11. februara odlučeno da se prestane sa sukobima u Siriji

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je oštro osudilo ruske zračne napade u Siriji, napominjući kako su ovi napadi ratni zločin prema međunarodnom pravu.

U saopćenju turskog ministarstva podjseća se kako je na sastanku Međunarodne grupe za podršku Siriji u Minhenu 11. februara odlučeno da se prestane sa sukobima u Siriji.

“Umjesto da prestanu s napadima u Siriji nakon ove odluke, Rusi su ih intenzivirali i usmjerili protiv civila, bolnica i škola. Tokom posljednja 24 sata u zračnim i raketnim napadima koje su izveli Rusi, na dvije škole i jednu bolnicu u Azazu i na bolnicu kojom upravljaju Ljekari bez granica u Idlibu, poginulo je preko 30 nevinih civila među kojima većinu čine žene i djeca. Pretpostavlja se da je ranjeno preko 100 osoba”, navodi se u saopćenju.

Turska je oštro osudila napade na nevine civile u Siriji.

“Napadi koje oštro osuđujemo ni na koji način čovječanstvo i savjest ne mogu prihvatiti te kao takvi predstavljaju ratni zločin po međunarodnom pravu. Rusija nedjelima koja čini u Siriji samo dodatno produbljuje građanski rat i uzrokuje opasne tenzije u regionu. Neizbježno je da će se Rusija suočiti s većim i ozbiljnim posljedicama ako odmah ne prestane s ovim akcijama i napadima koji sve više udaljavaju Siriju od mira i stabilnosti”, dodaje se u saopćenju.

Ujedinjeni narodi (UN) su u ponedjeljak saopćili da je u raketnim napadima na pet zdravstvenih ustanova i dvije škole u Halepu i Idlibu u Siriji poginulo oko 50 osoba među kojima se nalaze i djeca. Zamjenik glasnogovornika generalnog sekretara UN-a Farhan Haq je izjavio da je u napadu na bolnice i škole u Halepu i Idlibu poginulo 50 civila, dok je veliki broj ranjen. Napadi su izvedeni na bolnice koje podržava međunarodna organizacija “Ljekari bez granica”. Haq je novinarima u New Yorku kazao da generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izražava zabrinutost zbog napada na civile. Naglasio je da su ovi napadi otvoreno kršenje međunarodnog prava.

Haq je istakao kako je ovim napadima nanesena i šteta infrastrukturi u oblasti zdravstva i obrazovanja u Siriji koja je, kako je rekao, ionako u vrlo lošem stanju.

“Ovi napadi su zasjenili obećanja koja su data na sastanku Međunarodne grupe za podršku Siriji u Minhenu prije nekoliko dana”, rekao je Haq.

Istakao je da je potrebno što prije provesti mjere koje su dogovorene na sastanku u Minhenu.

Podsjećamo, vodeće svjetske sile postigle su 11. februara dogovor o prekidu sukoba u Siriji i dostavi humanitarne pomoći stanovništvu. Prekid vatre neće se odnositi na ISIS i druge grupe militanata koje se bore u Siriji. Po dokumentu koji je prihvatila Međunarodna grupa za podršku Siriji, sukobi bi trebali prestati u roku od sedam dana, a humanitarna pomoć bi u neka područja trebala odmah biti dostavljena.

Exit mobile version