Turska oštro osuđuje napad izraelske vojske na Palestince u kompleksu Al Akse, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova te zemlje.

U pisanom saopćenju oštro je osuđena zabrana obavljanja molitve u tom hramu u Jeruzalemu, što je okarakterisano udarom na vjerske slobode muslimana.

Turska je pozvala na momentalan prekid zabrane korištenja hrama za obavljanje molitve kao i na hitan prekid nasilja.

Povodom jevrejske nove godine Roš Hašana u kompleks Al Akse u Jerusalemu nije dozvoljen ulazak Palestincima, a izraelska vojska je plastičnom municijom i suzavcima intervenirala kada se grupa Palestinaca koja se okupila ispred Al Akse da protestira zbog ulaska jevrejskih doseljenika u kompleks.

Veći broj Palestinaca, među kojima i žena i djece je povrijeđen, a izraelska vojska je fizički nasrnula i na nekoliko novinara koji su pokušali snimiti nasilnu intervenciju izraelskih snaga sigurnosti.

Medicinske ekipe Hitne pomoći su ukazale pomoć povrijeđenim Palestincima, a okupljeni Palestinci ispred ulaza u kompleks su uzvikivali slogane poput „Dušu i krv ćemo za tebe dati Al Aksa“ i „O Muhammede, tvoj ummet te nije napustio“.

Očevici javljaju da su izraelski vojnici rano jutros uli u kompleks Al Akse i nasilno istjerali Palestince koji su noć proveli tamo. Izraelski vojnici su zaključali džamiju i koristili suzavce kako bi vjernike natjerali da napuste džamiju.

Zvaničnici Fondacija Al Akse su saopćili da je grupa od 40 jevrejskih doseljenika uz pomoć vojske ušla u dvorište Al Akse.

Izraelske snage sigurnosti nerijetko ograničavaju Palestincima da ulaze u kompleks Al Akse i on često biva poprište sličnih incidenata. Istočni Jerusalem u kojem se nalazi ovaj kompleks je od 1967. godine pod okupacijom Izraela.