Turska // Održana centralna svečanost “Poslanik Muhamed i ljudsko dostojanstvo

odrzana-centralna-svecanost-poslanik-muhamed-i-ljudsko-dostojanstvo

U Turskoj su nastavljene aktivnosti na obilježavanju sedmice u kojoj je rođen Poslanik Muhammed (a.s.), 1422 godine od njegovog rođenja.
Na ceremoniji koja je ovim povodom u glavnoj sportskoj dvorani u Ankari organizovala Uprava za vjerska pitanja Republike Turske, sa centralnim sloganom “Poslanik Muhamed i ljudsko dostojsnstvo” okupio se i turski državni vrh.
Protekle večeri, poruku javnosti je uputio i predsjednik Abdullah Gul.
Premijer Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju prisutnima podsjetio da islam odbacuje bilo koji oblik rasizma i onima koji sebi pretpostavljaju superiornost i povlašten status po toj osnovi odgovara kur'anskom surom Kevser.
Lider Republikanske narodne partije, Kemal Kilicdaroglu je u svome govoru istakao da se Muhammed a.s. borio protiv kršenja ljudskih prava i otuđenja.
Predsjednik Patrije nacionalističkog pokreta, Devlet Bahceli, ukazao je na život Božjeg Poslanika kao primjer za jedinstvo i solidarnost. “Jedinstvo, solidarnost, bratstvo i pomirenje su moralne obaveze na kojima moramo istrajati. Svi moramo djelovati jednoglasno,” rekao je Bahceli.
Predsjednik Uprave za vjerska pitanja, prof. dr. Mehmet Gormez, skrenuo je pažnju na činjenicu da su u porastu pojave kao što je nasilje, terorizam, otuđenje, rasizam, diskriminacija i zločini počinjeni iz mržnje prema drugom i drukčijem.
“Zbog čega je ljudsko dostojanstvo tako u Siriji, Mijanmaru i širom Afrike? Odlučili smo ljudsko dostojanstvo staviti u fokus kako bismo nametnuli samokritičnost i pronašli odgovore na ovo pitanje,” rekao je Gormez.
Centralnoj svečanosti obilježavanja sedmice rođenja Poslanika prisustvovali su i gosti iz islamskih zemalja i istaknuti islamski učenjaci. Na kraju ceremonije, Gormez je uručio ruže prisutnim liderima, u čemu mu je pomogao i premijer Erdogan.
izvor:TRT
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO