Turska obeležava osmu godišnjicu smrtonosnog pokušaja državnog udara

U Turskoj se danas obeležava Dan demokratije i nacionalnog jedinstva u znak sećanja na neuspeli pokušaj puča 2016, u kojem su živote izgubile 252 osobe, a 2.734 ljudi je ranjeno.

Dan sećanja je ustanovljen 2016, a od tada se obeležava svakog 15. jula u znak nacionalnog jedinstva i sećanja na nastradale, uz ceremonije širom zemlje, prenosi Anadolija.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan položio je cveće na spomenik Mostu mučenika u Istanbulu i poručio da je ponosan kada se priseća “herojskog otpora nacije protiv tenkova i smrtonosnog oružja”.

Kasnije bi trebalo da učestvuje u programu komemoracije u predsedničkom kompleksu u Ankari, javlja Tanjug.

Za organizaciju pokušaja puča sumnjiči se Fetulah Gulen, vođa istoimenog pokreta, koja je u Turskoj pre osam godina proglašena terorističkom organizacijom (FETO), a Ankara je tražila izručenje Gulena iz SAD, gde on boravi od 1999. godine.

Ankara takođe optužuje FETO da stoji iza dugotrajne kampanje za rušenje države kroz infiltraciju u turskim institucijama, posebno vojsci, policiji i pravosuđu.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev uputio je pismo Erdoganu u kojem izražava poštovanje prema onima koji su žrtvovali svoje živote da bi sprečili pokušaj puča. Alijev je istakao da će Dan demokratije i nacionalnog jedinstva zauvek simbolizovati solidarnost, borbu i nacionalno jedinstvo turskog naroda.

”Narod i država Azerbejdžan su najoštrije osudili ovu izdaju i, kao i uvek, stali uz bratsku tursku državu i narod”, rekao je Alijev.

 

Politika

The post Turska obeležava osmu godišnjicu smrtonosnog pokušaja državnog udara appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Turska obeležava osmu godišnjicu smrtonosnog pokušaja državnog udara appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO