Turska obavještajna služba odigrala ključnu ulogu u spasavanju zatočenih novinara

Ankara – Četvorica francuskih novinara nađena u mjestu Akcakale kod Šanliurfe u Turskoj, nakon što su prije deset mjeseci zadržani kao taoci u Siriji, kako se tvrdi, spašena su zahvaljujući saradnji turske i francuske obavještajne službe.

Prema vijesti objavljenoj na internet stranici NTV-a, francuski mediji su prenijeli da je Francuska obavještajna služba za inostranstvo (DGSE) odmah nakon otmice utvrdila lokaciju novinara iz Francuske i da oni nikad nisu bili “ispušteni iz vida”.
Dnevni list Le Monde je napisao da su francuske agencije uspostavile usku saradnju sa britanskom, španskom i američkom obavještajnom službom po pitanju spašavanja francuskih novinara, a da je spašavanje novinara iz Sirije uspješno realizirano zahvaljujući saradnjom sa Turskom.
List je napisao da su francuski obavještajci stupili u direktan kontakt sa radikalnom islamističkom grupom koja je kidnapovala novinare, te da su redovno dobijali video snimke koji potvrđuju da su novinari živi. Skrenuta je pažnja da se na tim snimcima vide novinari odjeveni u narandžaste uniforme, poput onih koje nose zatvorenici u Guantanami.
List Sud-Ouest je pak napisao da je francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian prije nekoliko sedmica tajno doputovao u Tursku i obavio razgovore sa turskim političkim i obavještajnim organima, te da su upravo prilikom tih kontakata pripremljeni planovi za oslobađanje novinara.
Dnevni list nije naveo detalje pod kojim uslovima i na koji način su francuski dopisnici pušteni na slobodu.
Francuski novinari su u u nedjelju ujutro privatnim avionom prebačeni iz Turske u Francusku. Na aerodromu ih je dočekao francuski predsjednik Francois Hollande, koji se u svom govoru posebno zahvalio turskim zvaničnicima na pomoći.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO