Turska: Najmanje četvoro novinara pod istragom zbog pisanja o zemljotresu

ANKARA – Najmanje četvoro turskih novinara nalazi se pod istragom zbog pisanja o posledicama razornih zemljotresa u Turskoj, koji su u ovoj zemlji i Siriji odneli više od 50.000 života.

Nezavisni novinar Mir Ali Kočer je optužen da je “delio informacije bez detaljnog istraživanja i analize”, a organizacija Reporteri bez granica (RSF) je nazvala ovu istragu “apsurdnom”, prenosi britanski Independent.

Novinari Merdan Janardag i Enver Ajsever su kritikovali reakciju vlasti u Ankari u prvim danima nakon zemljotresa. Prema izveštajima, obojica su uhapšeni i preti im kazna od tri godine zatvora.

Pre nekoliko dana je turska policija sprečila optuženu novinarku Sibel Tekin i njenog advokata da održe konferenciju za štampu ispred zgrade suda nakon prvog saslušanja u procesu protiv Tekin.

“Vlada pokušava da potisne informacije koje dolaze iz zone gde se desio zemljotres,” izjavio je stručnjak za sajber bezbednost Jaman Akdeniz za Bi-Bi-Si.

Independent podseća da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ranije upozorio reportere koji pišu o zemljotresu da se uzdrže od “lažnih vesti” i dodao da će “oni koji uzrokuju haos u društvu” biti krivično gonjeni.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO