Naslovna Vijesti Svijet Turska je odlučna u ukidanju koncepta “manjine” iz društvenog života

Turska je odlučna u ukidanju koncepta “manjine” iz društvenog života

Ankara – Turski premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da je njegova zemlja odlučna u nastojanju da iz društvenog života ukloni koncept “manjine”.

Obraćajući se predstavnicima nemuslimanskim manjina i liderima javnog mnijenja na radnoj večeri priređenoj u Ankari, Davutoglu je kazao: “Era ozlojeđenosti i isključivosti je iza nas. Na ovaj stol gledam kao krug oko kojeg će se razgovorima graditi nova Turska, novi Balkan, Kavkaz i Bliski Istok, zajednički.”

Skrećući pažnju na potrebu da se savlada diskriminacija među građanima, premijer je rekao da je njegova vlada odlučna u uklanjanju koncepta “manjine” iz društvenog života, po definiciji koju su mu dali međunarodno-pravni akti iz Lausanne.

“I vi ste djeca ove zemlje, niste došli odnekud izvana, niti ćete je napustiti,” kazao je Davutoglu. “Tradicije kojima pripadate odavno žive i nastaviće da žive na ovoj teritoriji.”

I dok se svi sklanjaju u vlastite komune i naselja, a ideje PEGIDE i Evrope očišćene od muslimana bjesne u Njemačkoj, gdje muslimane tjeraju u izolaciju, želim da znate da će svi oni koji žele da izgrade Tursku očišćenu od vjerskih zajednica morati najprije da se suoče sa nama, poručio je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Exit mobile version