Naslovna Vijesti Svijet Turska izlazi iz NATO?

Turska izlazi iz NATO?

img_2610.jpg
SAD su počele da premeštaju nuklearno oružje iz Turske u Rumuniju zbog pogoršanja odnosa između Vašingtona i Ankare. Prema različitim podacima, od 20 do 50 jedinica taktičkog nuklearnog oružja SAD prebacuju iz Indžirlika u bazu Deveselu, pišu ruski mediji.
SAD su počele da premeštaju nuklearno oružje iz Turske u Rumuniju zbog pogoršanja odnosa između Vašingtona i Ankare. Prema različitim podacima, od 20 do 50 jedinica taktičkog nuklearnog oružja SAD prebacuju iz Indžirlika u bazu Deveselu, pišu ruski mediji. SAD su počele da premeštaju nuklearno oružje iz Turske u Rumuniju zbog pogoršanja odnosa između Vašingtona i Ankare. Ispod turske baze se trenutno nalazi 50 atomskih bombi tipa B61. To je četvrtina čitavog nuklearnog potencijala NATO-a. Snaga bojevih glava dostiže 170 kilotona. Treba naglasiti da je za uništavanje Hirošime Amerikancima bilo potrebno 15 kilotona municije. Međutim, Indžirlik se nalazi samo 100 kilometara od sirijske granice, gde su u toku borbe protiv terorizma. – Nakon pokušaja vojnog puča odnosi između SAD i Turske su se toliko pogoršali da Vašington više ne poverava Ankari čuvanje svog oružja. Zato je i odlučio da ga premesti u vazdušnu bazu Deveselu u Rumuniji – navodi belgijski list „Evroaktiv“.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rumunije negirao izveštaje o premeštanju nuklearnog naoružanju iz Indžirlika u Deveselu.


– Kao odgovor na vaš upit, Ministarstvo spoljnih poslova odlučno odbacuje informacije koje ste naveli – napisao je portparol Ministarstva.

Euraktiv navodi da je demantovanje informacija o nuklearnom oružju SAD u Evropi uobičajeno još od Hladnog rata i da je javna tajna da američkog nuklearnog oružja ima u Belgiji, Holandiji, Nemačkoj i Italiji.

Prema navodima ovih izvora, oružje će sada biti smešteno u vazdušnoj bazi Deveselu blizu grada Karakal, što je veoma problematično za odnose sa Moskvom jer je smeštanje taktičkog oružja blizu ruske granice može da izazove gnev Rusije i dovede do pogoršanja odnosa.

Međutim, atomske bombe biće mnogo bliže Srbiji budući da se radi o komšijskoj zemlji sa kojom naša zemlja deli istočnu granicu. Tačnije, nuklearno oružje biće smešteno na svega 400 kilometara od Beograda. Navodi se da je smeštanje ruskih nuklearnih raketa na Kubi 1962. godine korak koji je bio najbliži eskaliranju Hladnog rata u pravi nuklearni rat.

Exit mobile version