Turska isključila mogućnost kupovine ruske vakcine

ANKARA – Turska je isključila mogućnost kupovine ruske vakcine protiv korona virusa, navodeći kao rfazlog da je tokom rada na njoj izostala “dobra praksa”, rekao je ministar zdravlja ove zemlje Fahretin Koča, dok se Ankara priprema da sprovede vakcinaciju 50 miliona građana do proleća.

List Haberturk prenosi da je ministar zdravlja Fahretin Koča rekao da ruska vakcina ne ispunjava uslove “dobre laboratorijske prakse”.

Rusija nije u stanju da ispuni ove uslove, zbog čega nije moguće da SZO i svet kupe ovu vakcinu, kao ni da dobije licencu od nas, rekao je Koča, a preneo Rojters.

Turski ministar nije precizirao o kojoj ruskoj vakcini govori, ali je Ankara spominjala sprovođenje treće faze vakcine Sputnjik V.

Turska je potpisala ugovor o kupovini 50 miliona doza vakcine protiv kovid-19 od kineske kompanije Sinovak Bajotek i očekuje da će vakcinacija početi ovog meseca, a prioritet će imati zdravstveni radnici.

Turski ministar zdravlja je rekao da zemlja nije u obavezi da plati za ovu vakcinu ukoliko se pokaže da nije dovoljno efikasna.

Koča je rekao da Turska, u kojoj živi 83 miliona stanovnika, mora da nabavi više vakcina kako bi sprovela imunizaciju 50 miliona ljudi do kraja aprila i dodao da radi na obezbeđivanju isporuke 25 miliona doza vakcine koje su izradili Fajzer i BioNTek.

Ministar navodi da će ove dve kompanije moći da isporuče 25 miliona doza vakcine do kraja naredne godine, ali da Turska želi da ubrza ovaj proces i da vakcine budu dostupne pre leta.

Rojters navodi da Ruski direktni investicioni fond, koji podržava “Sputnjik V”, nije odmah odgovorio na zahtev zda komentariše ove navode.

Rusija je prva zemlja koja je registrovala vakcinu protiv korona virusa pod nazivom “Sputnjik V” i to pre nego što su bila završena klinička ispitivanja velikog obima, što je izazvalo zabrinutost među lekarima i naučnicima u pogledu njene bezbednosti i efikasnosti.

Dnevni porast novih slučajeva zaraze korona virusom u Turskoj dostigao je najviši nivo od početka pandemije. Sa preko 33.000 novih slučajeva na dan, Turska se trenutno nalazi na četvrtom mestu u svetu po broju novoobolelih.

U zemlji su trenutno na snazi mere karantina tokom vikenda, a radnim danima policijski čas.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO