Turska glumica dobila slučaj na Evropskom sudu zbog snimka poljupca na terasi

STRAZBUR – Evropski sud za ljudska prava u Strazburu osudio je Tursku jer nije zaštitila privatni život istaknute turske glumice, koja je tajno snimljena kako ljubi drugu slavnu ličnost u njenom domu na snimku emitovanom na televiziji.

Birsen Berak Tuzunatač, zvezda filmova i sapunica, pobedila je u maratonskom sudskom procesu, kada je presuđeno da je Turska prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima jer je odbacila tužbe koje je glumica podnela, preneo je Gardijan.

Glumica je 2010. godine podnela tužbu protiv matične kompanije, turskog televizijskog kanala, koji ju je snimio kako se ljubi sa drugim turskim glumcem na terasi u njenom domu.

Ona je istakla da je snimljena bez njenog znanja i da je time prekršeno njeno pravo na privatnost, ali je 2013. godine regionalni sud u Istanbulu odbacio njenu tužbu, navodeći da je snimljena sa ulice, kao i da nije bilo upada u njen dom.

Tu odluku potvrdili su turski Kasacioni i Ustavni sud.

Evropski sud za ljudska prava imenovao je muškog glumca samo kao istaknutu ličnost sa inicijalima S.G, ali su turski mediji naširoko objavili da je on Šahan Gokbakar, jedno od najpoznatijih filmskih lica u zemlji i zvezda blokbaster komedija, navodi Gardijan.

U presudi Evropskog suda navedeno je da je, uprkos njihovoj slavi, “ljubavni život osobe u principu striktno privatne prirode”, dok je video snimak ”izgleda imao jedinu svrhu da zadovolji radoznalost određene publike”.

Navodi se da medij, koji je emitovao sporni snimak, nije poštovao standarde odgovornog novinarstva, kao i da su domaći sudovi u Turskoj morali da pokažu veću rigoroznost kada su odmeravali različite interese.

Presuđeno je da je Turska prekršila član 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji predviđa poštovanje privatnog života osobe.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO