Turska: Erdogan vodi na 49% obrađenog materijala! Ekskluzivno – live blog rezultati

Turska – Na 49% obrađenog materijala premijer Erdoğan vodi sa 56% kandidat opozicije Ihsanoglu je uzeo 36% a kandidat Kurda Demirtaş je na podršci od 8%.

uzivo:

 

18:45 – Na 92% obrađenog materijala RTE vodi sa 53%, Ihsanoglu ima podršku 38% birača i kurdski kandidat Demirtaş 9%

18:43 – İnsanoğlu u prvoj izjavi poslije izbora kaže da se u njegovom izbornom štabu prikupljaju podaci iz cijele zemlje i da se oni nadaju povoljnom rezultatu.

18:11 – Jedan dio opozicionih birača, pogotovo onih koji podržavaju nacionalističku MHP je svoj glas ovaj put dalo Erdoganu.

18:09 –  Očigledno je da ideja o zajedničkom kandidatu opozicije nije naišla na dobar odziv kod njihovih birača i da su oni u velikom broju bojkotovali izbore.

18:07 – Zajednički kandidat opozicije ima oko 37% a u nekim gradovima je dobio mnogo manje nego što su te dvije partije dobile zajedno na prethodnim izborima.

18:05 – Na 63% obrađenog RTE vodi sa 54.50% i skoro da je sigurno da neće biti drugog kruga

Izlaznost ja bila značajno manja nego što je to uobičajeno u Turskoj javlja reporter Sandžakhabera sa lica mesta koji tvrdi da je tako ova očigledna pobjeda Erdogana još trijumfalnija! Očigledno je da se neće ići na drugi krug glasanja.

Erdoğan je slično kao i na nedavno održanom lokalnim izborima najveću podršku dobio u centralnoj Anadoliji i na Crnom moru a kandidat opozicije na zapadu i na jugu. Demirtaş je po očekivanju značajniju podršku dobio samo na jugoistoku zemlje.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO