Turska: Delegacija Rijaseta na konferenciji Islamskih zajednica Balkana

Delegacija Rijaseta islamske zajednice Srbije učestvovala je na dvodnevnoj konferenciji “Nedjelja džamija i vjerskih službenika” koju je organizovala Uprava za vjerske poslove R. Turske (Diyanet) u gradu Edirne.

Ovo je osma konferencija koja je okupila

delegacije islamskih zajednica iz dvanaest balkanskih zemalja.

Domaćin je bio dr. Ali Erbaš, predsjednik Diyaneta. Skup je bio posvećen vrijednosti očuvanja i izgradnji džamija, a doneseni su i posebni zaključci.

Na prvom dijelu ove konferencije predstavljeni su mladi hafizi iz Edrinskog muftijstva, nakon čega je džumu namaz predvodio predsjednik Diyaneta dr. Ali Erbaš i u džamiji Selimija u Edirnu.

Drugog dana konferencije održan je radni sastanak predstavnika islamskih zajednica Balkana i Uprave za vjerske poslove R. Turske. Tom prilikom je zaključeno da vjerski službenici moraju zaustaviti pogrešne percepcije i tumačenja vjere ali i osigurati da djeca i mladi dobiju kvalitetno obrazovanje.

Učešće u radu konferencije uzeli su predstavnici islamskih zajednica Grčke, Rumunije, Bugarske, Kipra, Sjeverne Makedonije, Kosova, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Delegaciju Rijaseta IZS činili su reis-ul-ulema Sead ef. Nasufović, muftija sandžački Senad ef. Halitović, beogradski i vojni muftija Mustafa ef. Jusufspahić te šef kabineta reis-ul-uleme Nihad ef. Dervišević.

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO