Turska danas obilježava Dan pobjede

turska-danas-obiljezava-dan-pobjede

Po 91. put će u Turskoj biti obilježen datum Bitke na Dumlupinaru, što je bila i posljednja bitka u Tursko-grčkom ratu između 1919. i 1922. godine.

Dan pobjede, 30. avgusta, biće obilježen širom Turske, ali i u Turskoj Republici Sjeverni Kipar.

Zvanična ceremonija obilježavanja Dana pobjede počela je u Anitkabiru, na mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka, uz prisustvo predsjednika Abdulaha Gula, predsjedavajućeg TBMM Cemila Čičeka, premijera Recep Tayyip Erdogana, lidera CHP Kemala Kiličdaroglua, lidera MHP Devleta Bahčelija, te delegacije ministara, vojnog vrha i drugih visokih državnih zvaničnika.

Prisutni su Lavljom stazom, predvođeni predsjednikom Republike Turske, došli do Ataturkovog mauzoleja, gdje su položili vijenac. Delagacija je zatim produžila da Tornja nacionalnog pakta, gdje je nakon minute šutnje intonirana državna himna.

Gul se zatim upisao u Knjigu sjećanja u Anitkabiru, slijedećim riječima: “Ne samo da si izvojevao najveću pobjedu na Dumlupinaru, nego si proglasio odlučnost Turaka da žive slobodno i nezavisno i da Anadolija bude naša domovina sve do vječnosti. Nastavićemo sa marljivim radom kako bismo postigli civilizacijski nivo i ciljeve koje se postavio pred nas.Turska će nastaviti da gazi stazama napretka, vođena tvojim motom: ‘Mir kod kuće, mir u svijetu’ i iznjedriti u razvijenu, moćnu i prosperitetnu naciju.”

Predsjednik Abdullah Gul će večeras po prvi put povodom 30. avgusta prirediti prijem u presjedničkom dvoru Čankaya.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO