Naslovna Vijesti Turska će dati svoj doprinos u borbi protiv ISIL-a

Turska će dati svoj doprinos u borbi protiv ISIL-a

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan trenutno boravi u New Yorku, a povod je učešće na zasjedanju Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija. Istu priliku je iskoristio i za gostovanje u talk show programu istaknutog novinara televizijske mreže PBS – Charliea Rosea.

Na pitanje o Islamskoj državi Irak i Levant, u programu “Charlie Rose Show”, predsjednik Erdogan je odgovorio: “Turska će, u okviru svojih iskustava, dati doprinos u borbi protiv ISIL-a. Ono što su građani preživjeli u Mosulu, kada je ISIL napao ovaj grad, sada se događa u Kobaniju,” kazao je Erdogan, dodavši da Irak i Siriju treba posmatrati kao cjelinu, u poduzimanju bilo kakvih aktivnosti.

“Moramo se pobrinuti da isušimo ovu močvaru (terora),” poručio e turski predsjednik.

Erdogan je k tome dodao da je Bešar el-Assad zaslužan što je ISIL isplivao na tlo.

Ponavljajući da za puštanje turskog diplomatskog osoblja i članova njihovih porodica nije plaćena otkupnina, Erdogan je još jednom naglasio: “Naša borba sa ISIL-om će se nastaviti, u to smo sigurni.”

Nešto prije nego što je ugostio predsjednika Erdogana, Charlie Rose je na društvenim mrežama objavio Erdoganovu izjavu:

“Plamen je zahvatio naš region. Jedan i po milion (sirijskih) izbjeglica nije u SAD-u ili u Njemačkoj ili u Francuskoj. Oni su u mojoj zemlji i moja zemlja ih je ugostila i zaštitila.”

Exit mobile version