Naslovna Svijet Turska Turska blokira tranzit robe koju su sankcionisale EU i SAD u Rusiju

Turska blokira tranzit robe koju su sankcionisale EU i SAD u Rusiju

turska-blokira-tranzit-robe-koju-su-sankcionisale-eu-i-sad-u-rusiju

ANKARA – Turska je ovog meseca naglo zaustavila tranzit sankcionisane robe u Rusiju zato što Evropska unija i SAD vrše pritisak na saveznike da podrže mere uvedene zbog Putinovog rata u Ukrajini.

Vlada je naložila obustavu tranzita takve robe preko Turske od 1. marta u skladu sa sankcijama, rekao je visoki turski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, preneo je Blumberg.

“Sistem carinjenja tereta u Turskoj jednostavno je prestao da funkcioniše”, navela je Ekaterina Lazutkina, suvlasnica Vendor Cargo, kompanije za otpremu od vrata do vrata, carinjenje i opštu špediciju sa sedištem u Moskvi, koja radi kroz Tursku.

Carinski sistem sada blokira robu namenjenu Rusiji, rekla je ona.

Turska je tokom prošle godine postala jedno od utočišta ruskog bogatstva i centar za nabavku dobara, zahvaljujući ličnom odnosu između Vladimira Putina i predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Turski izvoz u Rusiju porastao je na 9,3 milijarde dolara u 2022. sa 5,8 milijardi dolara godinu dana ranije, što ilustruje poteškoće sa kojima su se SAD i EU suočile u okupljanju jedinstvenog fronta protiv Putina.

“Stav Turske povezan je sa proširenjem sankcija EU Rusiji”, rekao je Mustafa Boiacioglu, glavni izvršni direktor istanbulske carinske brokerske kuće Subasi, koji je potvrdio blokadu.

Rekao je da nije bilo zvaničnog saopštenja niti prelaznog perioda, što je izazvalo zabunu među kompanijama.

Exit mobile version