Turska bespilotna letjelica ANKA biće proizvedena u tri različita modela

turska-bespilotna-letjelica-anka-bice-proizvedena-u-tri-razlicita-modela

Generalni direktor Turske aeronautičke industrije (TAI), Muharrem Dortkasli je izjavio da će bespilotna letjelica biti proizvedena u nekoliko različitih modela.
Generalni direktor Turske aeronautičke industrije (TAI), Muharrem Dortkasli, najavio je da će prva bespilotna letjelica domaće proizvodnje – jedan od najvećih projekata TAI-a, imati tri različita modela: A, B i C.
Nakon što su uspješno izvršeni svi probni letovi, Dortkasli je kazao da će početi pregovori masovnu proizvodnju bespilotne letjelice ANKA.
“Već smo zaprimili narudžbu za 10 letjelica, no vjerujemo da će se broj narudžbi vremenom povećati. Mnogim zemljama je potreban ovaj proizvod. Pregovaramo sa prijateljskim zemljama o izvozu naših letjelica. Vjerujem da ćemo u veoma kratkom vremenu započeti sa masovnom proizvodnjom,” kazao je generalni direktor TAI.
ANKA će biti proizvedena u modelima A, B i C. “Razlike među modelima će se odnositi na opšte performanse i nosivost letjelice. Moguće je instalirati razne senzore za prikupljanje obavještajnih podataka ili radare. Nosivost je moguće podesiti na preko 200 kilograma,” objasnio je Dortkasli.
“Radimo i na nešto drukčijem modelu, onom koji interno nazivamo ‘veliki brat ANKA-e’. Nova će letjelica, mase oko pet tona, imati nešto izraženiju stratešku upotrebu i znatno veću nosivost.”
Generalni direktor TAI je na kraju zaključio: “Vjerujemo da će vrijeme potrebno za razvoj nove letjelice biti kraće od onoga za ANKA-u. Vojna industrija je donijela čvrstu odluku po tom pitanju. Nastavljamo sa pregovorima za finansiranje projekta.”
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO