Turska: Ahmet Davutoglu novi predsjednik vladajuće AK partije

Ankara – Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu sa 1.382 glasa delegata prisutnih na današnjem Prvom vanrednom kongresu turske Stranke pravde i razvoja (AK partija), izabran je za novog predsjednika te stranke, javio je novinar Anadolu Agency (AA).

Turska: Ahmet Davutoglu novi predsjednik vladajuće AK partije Foto: Anadolija Davutoglu je nakon glasanja kazao kako su delegati danas pokazali kako nema nikakvog raskola unutar vladajuće stranke.

On je, najavljujući sutrašnju inauguraciju Recepa Tayyipa Erdogana za predsjednika Turske, rekao i da se po prvi put događa primopredaja dužnosti između dva predsjednika izabrana iz redova AK partije.

Davutoglu je izjavio i kako njegova zemlja neće ostaviti bez podrške svoje prijatelje, narode Balkana.

“Naši prijatelji na Balkanu neće ostati bez naše podrške, kao ni naši prijatelji na Bliskom istoku ili bilo gdje u svijetu. Nastavit ćemo sa podrškom i saradnjom sa prijateljskim zemljama”, poručio je Davutoglu.

On je istakao kako su “država i vlast tu samo da služe građanima, jer je volja građana jedini bitan faktor u funkcionisanju kompletnog sistema”.

Aktuelni mnistar vanjskih poslova Turske Davutoglu je na Prvom vanrednom kongresu Stranke pravde i razvoja (AK partija) ranije danas zvanično imenovan za kandidata za funkciju predsjednika te stranke.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO