TUBERKULOZA U DVE OSNOVNE ŠKOLE U NOVOM PAZARU! U toku testiranje učenika i nastavnog osoblja

Portparolka novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Maja Iković rekla je danas da je po troje dece iz osnovnih škola „Bratstvo“ i „Stefan Nemanja“ obolelo od tuberkuloze, i da je u toku testiranje ostalih učenika i nastavnog osoblja u tim obrazovnim ustanovama.

Ona je za radio Sto plus istakla da je još dvoje dece trenutno na posmatranju i pod terapijom jer se sumnja da su takođe zaraženi, te da je virus proistekao iz dve različite porodice.

„U pitanju je porodična epidemija, u kojoj je obolelo šestoro dece iz dve osnovne škole, a bolest je registrovana polovinom prošlog meseca. Trenutno se vrši testiranje učenika iz odeljenja u kojima borave obolela deca, kao i njihovih nastavnika i do kraja ove nedelje završavamo jednu školu, dok je testiranje druge planirano za sledeću nedelju“, navela je Iković.

Dodala je da su sva deca koja su do sada testirana bila bez simptoma i da za sada nema sumnje da su zaražena virusom tuberkuloze.

Ona je apelovala na roditelje da obrate pažnju na simptome kod svoje dece i da ih obavezno dovedu na testiranje ukoliko duži vremenski period imaju temperaturu, noćno znojenje, malaksalost i gubitak telesne težine.

U Novom Pazaru godišnje od tuberkuloze oboli oko 50 osoba, a tokom prošle godine potvrđeno je oko 30 takvih slučajeva.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO