Tržište halal industrije “teško” 2,3 biliona dolara

Halal industrija će u budućnosti rasti zbog ekspanzije muslimanske populacije širom sveta i većeg broja sertifikovanih proizvoda koji su u skladu sa islamskim šerijatskim zakonom, a njena globalna vrednost sada iznosi 2,3 biliona dolara, saopštili su stručnjaci.

Širok spektar halal proizvoda, od hrane koja ne sadrži svinjetinu do finansijskih i turističkih usluga, beleži porast, s obzirom na povećanje broja muslimanske populacije, prenosi agencija Frans pres.

“Broj halal proizvoda raste, jer ih mi svake godine povećavamo za 2,5 do 3,0 odsto. Islam je najbrže rastuća religija”, izjavio je predsednik Islamskog saveta za hranu i ishranu, Muhamed Čadri.

“Halal je životni stil. Zemlje poput Japana i Južne Koreje prednjače u prihvatanju halal proizvoda u njihovim restoranima i hotelima kako bi privukle što više turista iz muslimanskih zemalja”, izjavio je Čadri.

Prema njegovim rečima, ova industrija, ukupne vrednosti 2.300 milijardi dolara, ima 1,8 milijardi potrošača, kolika je trenutno, prema nekim procenama, muslimanska populacija, navodi francuska agencija.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO