TRT – Udruženje Turaka u Srbiji traži uvođenje turskog jezika u osnovnim školama

Istanbul – Udruženje Turaka u Srbiji pokrenulo je inicijativu za uvođenje turskog jezika kao izbornog predmeta od petog razreda osnovne škole, svugdje gdje u Srbiji ima interesovanja, prenosi TRT a  javlja Agencija Anadolija.

Predsjednik Udruženja Turaka u Srbiji Alija Šahović je izjavio da su na tom planu već obavili razgovore sa članstvom i direktorim pojedinih škola i da postoji veliko intersovanje, prije svega u Novom Pazaru i okolnim opštinama.

– Turski jezik kao izborni predmet –

“Tutin je primjer gdje je to već urađeno i pokrenućemo da se turski, u školama gdje se pokaže intersovanje, uvede kao izborni predmet”, rekao je Šahović za AA istakavši da je jedan od razloga za to odlazak mladih na školovanje u Tursku za šta je potrebno predznanje turskog jezika.
U tom smislu će Udruženje Turaka u Srbiji, koje odskora djeluje, sprovesti anketiranje građana za učenike četvrtog razreda i tražiti podršku direktora škola i nadležnog ministarstva kako bi se turski jezik izučavao za učenike viših razreda osnovnih škola.
Predsjednik Udruženja Turaka u Srbiji (UTS), sa sjedištem u Novom Pazaru, je najavio da će tu inicijativu pokrenuti i u drugim dijelovima Srbije, a ne samo u Sandžaku kao i da su već upoznati sa procedurom uvođenja nekog stranog jezika u nastavu osnovaca.
“Obaveza direktora  je da angažuje osobe sa odgovarajućom stručnom spremom da izvodi nastavu prema nastavnom planu i programu. Ukoliko ovaj jezik dosada nije izučavan u zemlji, potrebno je da ministar prosvjete da saglasnost na plan i program stranog jezika koji se uvodi u školi”, pojašnjeno je iz ovog Udruženja.
Prema upustvu ministra prosvjete Srbije, broj učenika u odjeljenju je od 24 do 30 učenika. Učenici se pri upisu izjašnjavaju koji strani jezik žele da uče, a ukoliko se javi dovoljan broj učenika da može da se formira odeljenje, direktor škole obavještava Ministarstvo prosvjete o potrebi uvođenja stranog jezika jer su se za to izjasnili roditelji i učenici.
– Članstvo na teritoriji cijele Srbije –
Na poziv  Ambasade Republike Turske u  Beogradu, delegacija Udruženja Turaka u Srbiji bila je u zvaničnoj posjeti Ambasadi  gdje se susrela sa ambasadorom Mehmetom Kemalom Bozayem.
Tokom ovog susreta konstatovano je da je inicijativa formiranja ovog Udruženja prihvatljiva i pozitivna.
Ambasador Bozay je naglasio da je bilo više ininicijativa za pokretanje sličnog udruženja, a da je ova delegacija sa puno iskrenosti i ozbiljnosti prišla ovom poslu, prenio je nakon susreta svoje utiske Alija Šahović naglasivši da podrške udruženja svakodnevno stižu iz svih dijelova Srbije i Turske.
“Takođe je dogovoreno da Udruženje proširi članstvo na cijelu teritoriju Republike Srbije. Prvi korak koje je napravilo Udruženje jeste inicijativa za uvođenju Turskog  jezika kao izbornog predmeta”, izjavio je Šahović.
(Anadolu Agency) TRT
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO