Naslovna Vijesti Politika Trojni sastanak i dalje traje

Trojni sastanak i dalje traje

trojni-sastanak-i-dalje-traje

Politika Vesti  Trojni sastanak i dalje traje 21/11/202247 Views Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti sastali su se danas u Briselu s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Josepom Borellom.

Borrell se najprije sastao s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, a nakon toga i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon odvojenih susreta uslijedio je zajednički, trilateralni sastanak između EU-a, Srbije i Kosova, a osim Borrella, EU predstavlja i specijalni predstavnik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

“U fokusu hitnog sastanka bit će pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbjegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, s akcentom na pitanje registarskih tablica i povratak kosovskih Srba u institucije Kosova”, saopćila je Evropska služba za vanjske poslove (EEAS).

Vučić je uoči odlaska na razgovore rekao da nije optimista, da ne misli da se može bilo šta uraditi.

Kosovo je najavilo da će 22. novembra početi naplaćivanje kazni od 150 eura za vlasnike vozila s registarskim tablicama gradova na Kosovu izdatim u Srbiji koje nisu zamijenili tablicama RKS (Republika Kosovo).

Anadolu Agency

 

Podeli

Exit mobile version