TRKA MIRA: Baklja stiže u Novi Pazar iz Crne Gore

540

Trka mira, globalna sportska manifestacija posvećena promociji mira i prijateljstva među ljudima, stiže danas u Srbiju i proći će kroz Novi Pazar, Rašku, Užice, Kraljevo, Kruševac, Prokuplje, Niš, Pirot i Dimitrovgrad.

Ultramaraton, čiji je ovogodišnji promoter legendarni Karl Luis, organizuje se od 1987. godine kao globalna štafetna trka u kojoj internacionalni tim maratonaca, uz pomoć žitelja gradova kroz koje prolaze, nosi upaljenu baklju mira.

Karavan trkača sa bakljom mira u Srbiju stiže iz Crne Gore, a njihov dolazak u Novi Pazar, prvi grad na trasi kroz našu zemlju, očekuje se u popodnevnim satima.

– U Novom Pazaru ih očekujemo oko 16 sati. Potrudićemo se da budemo dobri domaćini i da svetu pokažemo da smo grad mira, tolerancije, ljubavi i prosperiteta. Baklju mira kroz naš grad proneće Elzan Bibić, jedan najboljih mladih atletičara Srbije, a nadam se da će mu se priključiti i veliki broj Novopazaraca – kaže Ismail Dupljak, član organizacionog odbora Trke mira u Srbiji.

Ukupna dužina Trke mira je preko 60.000 kilometara, a evropski deo je svoj put dug preko 25.000 kilometara započeo 24. februara u Portu i do sada je prošao kroz Španiju, Irsku, Englesku, Francusku, Švajcarsku, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Posle Srbije, ultramaratonci, među kojima su i Srđan Stojanović iz Leskovca i Aleksandar Arsić iz Niša, idu u Bugarsku, a do cilja u Rimu, 8. oktobra, karavan će proći kroz svih 49 evropskih zemalja.

izvor: Blic