Tri osobe pod stalnom prismotrom u BIH zbog Ebole!

Tri osobe u Bosni i Hercegovini nalaze se pod pasivnim nadzorom zbog sumnje u moguću zarazu virusom ebolom, potvrdila je za “Dnevni avaz” Zorica Rulj, glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH.

Rulj je pojasnila da se radi o bh. građanima koji su doputovale iz zemalja u kojima ima zaraženih ebolom. Kako “Avaz” saznaje pacijenti se nalaze pod zdravstvenim nadzorom u Institutu za javno zdravstvo RS-a,a osobe su se vratile iz zapadne Afrike.

– Te osoba koje su doputovale iz zemalja gdje je registrirana ebola nisu pokazivale nikakve znakove oboljenja od ebole. No, procedura pasivnog nadzora uobičajena je, a osobe, ako osjete simptome poput povraćanja ili vrtoglavice, odmah se moraju javiti svom dežurnom epidemiologu. Zbog sigurnosnih razloga te smo osobe stavili pod nadzor. Koliko sam upućena, jedan od putnika već je prošao taj period inkubacije, te da se trenutno pod nadzorom nalaze dvije osobe – kazala je Rulj.

Kada je u pitanju period inkubacije, osobe za koje se sumnja da su zaražene ili imaju virus ebole moraju od dva do 21 dan od povratka iz zahvaćenih zemalja biti u izolaciji kako bi se pratilo hoće li razviti neke od simptoma, tipa visoke temperature, glavobolje, bolova u mišićima…

Epidemiolozi tvrde da bdiju nad tim problemom, te dodaju da je Granična sanitarna inspekcija ima sve spremno za slučaj da se nešto desi, kao i upute o ovoj bolesti.

Mjere zaštite i prevencije kada je riječ o ovom virusu pojačane su u našoj zemlji nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila epidemiju ebole u Zapadnoj Africi ozbiljnom svjetskom prijetnjom.

Kako bi se unaprijedile mjere zaštite i prevencije kada je riječ o virusu ebole, prije nekoliko dana održan je i sastanak predstavnika međunarodnog aerodroma Sarajevo, Granične policije BiH i Federalne sanitarne granične inspekcije na kojem je usaglašeno da u narednih nekoliko dana bude izrađen funkcionalni dokument – Opći vodič za prevenciju virusa ebole.

Kontrola na aerodromima je pojačana jer je virus ebole registriran prvo u Evropi, a onda i na Balkanu. Također, u Hrvatskoj izolirano je 26 pacijenata, a u Srbiji 708 nakon što su doputovali iz zemalja u kojima ima zaraženih ebolom.

Kako iz WHO upozoravaju, izbijanje epidemije ebole u Zapadnoj Africi najteža je zdravstvena kriza “modernog čovječanstva”. Prema podacima ove zdravstvene organizacije smrtonosni virus do sada je u svijetu odnio više od 4.000 života. Broj slučajeva ebole u zemljama zapadne Afrike ove sedmice premašit će 9.000, jer se epidemija se i dalje širi u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji, tvrde iz WHO.

U Republici Srpskoj nema oboljelih od ebole

U Republici Srpskoj nema oboljelih od ebole, niti je zabilježen i jedan slučaj zaraze do sada, izjavila je za “Dnevni avaz” Milka Mrđa, portparol Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ona je naglasila, da su sve osobe koje su boravile u Africi od pojave epidemije ove opake bolesti, a zatim ulazile ili boravile na teritoriji BiH, po važećim preventivnim mjerama resornih entitetskih ministarstava i propisima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), bile dužne da se jave nadležnim zdravstvenim službama.

– Tokom godine u RS smo imali tri osobe koje su boravile u Africi. Obzirom da apsolutno ništa nije ukazivalo na bolest, mi smo naravno, sve tri osobe imali pod nadzorom po 21 dan, koliko traje period inkubacije. To znači da su bili dužni svaki dan da nam se jave, kako bismo im izjmerili temperaturu, provjerili stanje i isključili i najmanju mogućnost od simptoma. Svim osobama je istekao taj period inkubacije – naglasila je ona.

– Sa pojavom simptoma oboljenja, osoba postaje zarazna za svoju okolinu. Obzirom da ne postoji lijek protiv ebole, liječenje je simptomatsko. Ukoliko bi se pojavili oboljeli od ebole, bit će liječeni u bolničkim uslovima kojih u Republici Srpskoj ima dovoljno – naglasila je u avgustu za “Dnevni avaz” dr Nina Rodić Vukmir, specijalista epidemiolog u IZJZ RS.

Simptomi

povišena tjelesna temperatura
bolovi u mišićima
izražena slabost
glavobolja
bol u grlu
povraćanje
proliv
osip
poremećaj funkcije jetre i bubrega
Prenošenje virusa

direktnim kontaktom sa krvlju
drugim tjelesnim tečnostima (urin, pljuvačka, znoj..)
tkivima zaraženih ili umrlih ljudi i životinja (majmuni, antilope, šišmiši..)
polnim odnosom

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO