Tri kandidata u utrci za predsjednika Republike Turske

ANKARA – Mandat predsjednika Republike Turske Abdullaha Gula bit će okončan 28. augusta 2014, a Turska državna izborna komisija donijela je odluku da će prvi krug predsjedničkih izbora u ovoj zemlji bit održan 10. a drugi krug 24. augusta ove godine, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

Imena kandidata za predsjednika Republike Turske moći će se predati do 3. jula do 17:00, a imena kandidata predaju se u Predsjedništvo Velike turske narodne skupštine (TBMM) ili u Državnu izbornu komisiju.

Turske opozicione partije CHP i MHP predale su predsjedniku turskog parlamenta svog zajedničkog kandidata Ekmeleddina Ihsanoglua. Također, vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) je predstavila svog kandidata trenutnog premijera Recepa Tayyipa Erdogana. Očekuje se da će Slobodna demokratska partija (HDP) danas predati zahtjev TBMM-a za predsjedničku kandidaturu svog potpredsjednika partije Selahattina Demirtaša.

U slučaju da do 3. juna ne bude zahtjeva za više kandidata u utrci za predsjednika Turske na izborima 10. augusta takmičit će se tri kandidata.

Mandat predsjednika Turske trajat će pet godina, a ista osoba moći će obavljati najviše dva mandata.

Svjetski mediji dali su veliki prostor vijesti o tome da će aktuelni premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan biti kandidat za predsjednika ove države, javlja Anadolu Agency (AA).

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO