Ponedjeljak, 16 Maja, 2022
NaslovnaVijestiTri kandidata iz SRB za titulu najboljeg nastavnika svijeta-JEDNA IZ SANDŽAKA

Tri kandidata iz SRB za titulu najboljeg nastavnika svijeta-JEDNA IZ SANDŽAKA

Troje nastavnika su naši kandidati za titulu najboljeg nastavnika svijeta.

To su Tatjana Marković Topalović, nastavnica fizike u srednjoj školi Dr Andra Jovanović u Šapcu, Dragan Kuveljić, učitelj u osnovnoj školi M. Stiković u Prijepolju, i Katarina Veljković, nastavnica računarstva i informatike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

O tome je odlučio žiri nacionalnog takmičenja, a Udruženje “Živojin Mišić” proglasilo je pobjednike koji će se boriti za titulu najboljeg na svetu u okviru projekta “National Teacher Prize” koji je dio projekta “Global Teacher Prize”, a koji organizuje Varkey fondacija.

Varkey fondacija osnovana je 2010. godine, sa uvjerenjem da je nastavnička profesija ključna za globalnu budućnost, a Udruženje “Živojin Mišić” je partner fondacije od prošle godine.

Projekat “Najbolji edukatori Srbije” postao je tako predkvalifikaciono takmičenje za “National Teacher Prize”, a u Udruženju “Živojin MIšić” kažu da im je cilj da od već nagrađenih najboljih edukatora Srbije izaberu one koji će nas predstavljati u svijetu.

“Kroz ovaj projekat želimo još jednom da pohvalimo, nagradimo i ohrabrimo izuzetne nastavnike u Srbiji i damo im mogućnost da se nađu na jednom od najvećih svjetskih takmičenja u sferi obrazovanja”, kažu u Udruženju “Živojin MIšić”.

U žiruju su ove godine bili Branislav Ranđelović, v. d. direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Dragica Pavlović Babić, koordinatorka PISA istraživanja u Srbiji, Dušan Basalo, partner u konsultantskoj kompaniji “Atria Group”, Ivana Cenerić, koordinatorka istraživanja u Centru za obrazovne politike, Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije, Srđan Verbić, bivši ministar prosvete, i Vigor Majić, direktor istraživačke stanice Petnica.

A kriterijumi koje su kandidati morali da ispune, a koje propisuje organizator Teacher Prize za ovu godinu, bili su – upotreba efektivnih nastavnih praksi koje utiču na kvalitet obrazovanja na globalnom nivou, upotreba inovativnog nastavnog programa koji je inspirisan metodama koje rješavaju nove izazove u budućnosti, lična postignuća, uticaj na zajednicu, razvijanje učenika kao građanina svjeta, prepoznavanje njihovog rada od zajednice.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

POPULARNO