Tri decenije Udruženja građana poreklom iz Sandžaka u BiH

U Sarajevu je u organizaciji Udruženja građana poreklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini održana svečana akademija kojom je, tradicionalno, obeležen Dan Sandžaka ali i tri decenije od osnivanja Udruženja.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je to Udruženje uložilo veliki trud u povezivanju gradova iz Sandžaka sa gradovima Bosne i Hercegovine, naročito Novog Pazara i Sarajeva.

“Ta saradnja je iz godine u godinu sve bolja, a naravno ima prostora da  bude unapređena. Zahvalio bih Vladi Bosne i Hercegovine i Vladi Republike Srbije koje su dogovorile i donele odluku o otvaranju Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru u okviru kojeg će funkcionisati i Kulturni centar, što će doprineti boljoj saradnji i uspostavljanju jačih veza i boljih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, te institucionalnom povezivanju Sandžaka i Bosne i Hercegovine” kazao je Biševac.

Predsednik Udruženja građana poreklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini Ekrem Lekić kazao je za RTV Novi Pazar da je ono formirano kako veze sa Sandžakom ne bi bile izgubljene.

“Mi imamo običaj da kažemo da je duša ovde u Bosni a srce u Sandžaku, i naš je cilj da se te veze nikada ne raskinu” kazao je Lekić.

U delegaciji Grada Novog Pazara bili su i predsednica Skupštine Anela Halilović Šemsović, član Gradskog veća Mirsad Jusufović, direktor Kulturnog centra Husein Memić.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici ambasada Republike Srbije, te Crne Gore u Bosni i Hercegovini, Ministarstva zdravlja Republike Srbije, sandžačkih opština Sjenica, Tutin i Rožaje, Rijaseta IZ u Crnoj Gori i Mešihata IZ u Srbiji, ali i značajan broj gostiju i zvanica.

Dodeljene su Zlatne plakete i priznajna zaslužnim kolektivima i pojedincima za doprinos u afirmaciji, delovanju i radu Udruženja.

Na svečanosti je takođe upriličena dodela stipendija studentima i učenicima za školsku/akademsku
2021/2022 godinu, kao i priznanja njihovim donatorima.

Ove godine podeljeno je 57 stipendija.

 

Senada Kalić

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO