Naslovna Sport Fudbal Trenerska vrteška kakvu svet još nije video

Trenerska vrteška kakvu svet još nije video

Sredina decembra 2015. verovatno će u fudbalskoj istoriji biti zapisana kao doba tektonskog poremećaja na evropskom fudbalskom tržištu. U samo tri dana dva od prethodna četiri šampiona Evrope objavila su promene trenera, čime je pokrenut lanac kojem se ne vidi kraj.

Sredina decembra 2015. verovatno će u fudbalskoj istoriji biti zapisana kao doba tektonskog poremećaja na evropskom fudbalskom tržištu. U samo tri dana dva od prethodna četiri šampiona Evrope objavila su promene trenera, čime je pokrenut lanac kojem se ne vidi kraj.

Gigantski televizijski ugovor koji će od sledećeg leta ispunjavati budžete premijerligaških klubova na putu je da potpuno promeni istoriju evropskog fudbala.

Gotovo simultana smena Žozea Murinja iz Čelsija i najava odlaska Pepa Gvardiole iz Bajerna pokrenuli su seriju trenerskih transfera kakvu istorija još nije videla.

Dogovor Karla Ančelotija sa Bajernom gotovo da diktira dalji splet događaja, koji će ljubitelji Premijer lige gledati sa velikim zadovoljstvom. Gotovo je izvesno da će sledeće sezone u engleskim klubovima istovremeno raditi Pep Gvardiola, Čolo Simeone, Žoze Murinjo, Jirgen Klop i Arsen Venger, a verovatno je da će se u narednih nekoliko meseci toj grupi pridružiti još neko od imena sa spiska „trenera budućnosti“.

Pošto je finansijska dominacija engleskih ekipa već donela promene u samom domaćem takmičenju, gde su ohrabreni astronomskim prihodima klubovi iz donje polovine tabele dobro kupovali i ove godine ostvaruju neočekivano dobre rezultate, oni sa vrha lestvice spremaju odgovor na najvišem nivou.

Gvardiolu već dugo čeka Mančester Siti, nezadovoljan Pelegrinijevim radom, ali je bilo neizvesno da li će ga preoteti neko od rivala. Problemi sa kojima se suočavaju Junajted i Čelsi učinili su da te ekipe moraju da delaju ranije.

Murinjov otkaz u Londonu po svemu sudeći samo je uvod u ispunjenje još jednog sna za Portugalca, koji bi već u narednim danima ili nedeljama trebalo da se preseli na Old Traford, gde besni revolt protiv Luja Van Gala.

Istovremeno, privremeni vatrogasac Gus Hidink čuva mesto koje je već pripremljeno za dolazak Dijega Simeonea na leto. Tako su podmirena oba potencijalna Sitijeva konkurenta i Gvardiola mirno može da se zaputi ka Istlendsu, gde ga već čeka nekadašnji saigrač Čiki Begiristajn.

Liverpul je već doveo Klopa, a Arsenal je u naletu, pa odlazak Vengera nije tema, čime je zaokružena Ol Star trenerska postava bez premca. Poćetino je jedan od onih koji bi trebalo da se probiju u sâm vrh, a čak i njegov guru Marselo Bjelsa, ljubimac svakog fudbalskog hipstera, sve češće se pominje.

Uz takva trenerska imena jasno je da se novac za igrače u naredna dva prelazna roka neće štedeti, a samo je pitanje vremena kada će se ponovo uspostaviti engleska dominacija i u evropskim takmičenjima.

izvor: N1

Exit mobile version