Naslovna Featured Istaknuto TRAVIO: Ekspanzija egipatskog turizma

TRAVIO: Ekspanzija egipatskog turizma

Turizam Egipta nastavio je sa uzlaznim trendom, čemu je u velikoj meri doprineo povećan broj turista iz Nemačke i Ukrajine. U poređenju sa 2016. godinom, prihodi turističkog sektora uvećani su za 170% – na 3,5 milijardi dolara. Statistike pokazuju da 75% posetilaca dolazi iz Evrope, a 20% iz arapskih zemalja. Ovo je izuzetna vest za egipatsku ekonomiju, koja direktno zavisi od broja turista.
Nakon generalne političke nestabilnosti i brojnih terorističkih napada, broj stranih gostiju drastično je opao. Pre revolucije iz 2011. godine, zemlju je 2010. godine posetilo 14,7 miliona turista. Tokom 2016. godine, taj broj je iznosio samo 4,5 miliona.
Međutim, ova godina najavljena je kao prekratnica. Jedan od faktora koji trenutno privlače turiste je slaba nacionalna valuta, a drugi je značajno unapređena bezbednost, u koju je u proteklom periodu uloženo puno novca. Egipat zato očekuje da će ove godine privući sedam do devet miliona posetilaca, kako je najavio direktor Komiteta za razvoj turizma Egipta,
 Hisham ad-Dumayri. On je objasnio da je trenutni cilj da se turizam prvo vrati na nivo iz perioda 2011-2015. godine (7-9 miliona tursta godišnje), a da zatim ostvari još bolje rezultate. Podaci o prilivu posetioca su za sada veoma ohrabrujući i govore o značajnom oporavku ovog sektora. Egipatske vlasti kontinuirano rade na tome da privuku što više gostiju. Tako su se nedavno, na samitu BRICS-a u Kini, susreli egipatski i ruski predsednik, i razgovarali o mogućnosti ponovnog uspostavljanja avio saobraćaja između dve zemlje. Inače, letovi između Egipta i Rusije potpuno su obustavljeni nakon obaranja ruskog putničkog aviona 2015. godine na letu iz Šarm-al-Šeika do Sankt Peterburga. I direktor ruske Nacionalne turističke agencije, Oleg Safronov, potvrdio je da su pregovori između Rusije i Egipta u toku. On je naveo da postoji šansa da se ovo pitanje razreši pozitivno do kraja tekuće godine.

Exit mobile version