Ima mrtvih, ali još se ne zna točan broj, razrušene su crkve, prevrnuti auti se nalaze posvuda, kao i stotine stabala koja su se srušila ili ih je snažan vjetar isčupao

Češka se još oporavlja od katastrofalnog tornada koji je u četvrtak navečer sravnio sa zemljom pola sela Hrušky, u regiji Břeclav, a velika šteta je počinjena u mjestima Hodonin, Lužice, Mikulčice i Moravská Nová Ves. Preko 200 ljudi je ozlijeđeno, a češki portali javljaju da ima najmanje troje poginulih. Vatrogasci i hitna pomoć još uvijek pretražuju cijelo područje u potrazi za ozlijeđenima koji se možda nalaze ispod ruševina.

BREAKING: Tornado causes major damage in the Czech Republic

Stanovnik Hodonina ispričao je da se tornado samo odjednom stvorio.

– Nikad u životu se nisam toliko bojao. Izgledalo je kao kad gledam tornada u Americi, kuće bez krovova, isčupana stabla… Sve se dogodilo neočekivano. Pojavile su se munje i samo se odjednom stvorio tornado ispred naše kuće. Doslovno je išao prema nama. Uspjeli smo se sakriti ispod stola, a nakon 15 minuta smo samo mogli gledati kako je iza sebe ostavio ruševine – ispričao je stanovnik Martin Kučaba za Blesk.

Na području pogođenom tornadom proglašen je treći stupanj opasnosti. U Hodoninu je tornado odnio krov sportske dvorane i oštetio atletski stadion. Zasad je najveću štetu pretrpjelo selo Hrušky. Tornado je prošao usred sela i pola mjesta doslovno sravnio sve što mu se našlo na putu. Razrušene su crkve, prevrnuti auti se nalaze posvuda, kao i stotine stabala koja su se srušila ili ih je snažan vjetar isčupao, a kako javlja češka televizija, sedam gradova je pretrpjelo značajne štete koje se mjere u stotinama milijuna eura.