Naslovna Sandžak Novi Pazar Toplanom na biomasu znatno smanjeno zagađenje vazduha u Novom Pazaru! Građani tvrde:...

Toplanom na biomasu znatno smanjeno zagađenje vazduha u Novom Pazaru! Građani tvrde: Benefiti neverovatni

toplanom-na-biomasu-znatno-smanjeno-zagadjenje-vazduha-u-novom-pazaru!-gradjani-tvrde:-benefiti-neverovatni

Rešavanje problema zagađenosti vaduha u Novom Pazaru, naročito izraženog u zimskom periodu, počelo je izgradnjom toplane na biomasu. Čistiji vazduh ove sezone dišu i stanovnici naselja kod gradskog jaza, u blizini dvorane Pendik, jer ta ustanova sada koristi obnovljive izvore energije.

”Onog trenutka kad su rekli da će da rade toplanu na biomasu tražili su mi muštuluk”, izjavio je za RTVNP stanovnik naselja kod gradskog jaza Rešad Prtinac.

Tako su mnogi Novopazarci reagovali na pomen o izgradnji toplane na biomasu. Sada, kada su obnovljivi izvori energije u primeni, kada su zamenjeni i kotlovi u dvorani Pendik, diše se, kažu, punim plućima i u naselju kod gradskog jaza.

Prtinac ističe da su benefiti neverovatni.

”Prvi smo mi to osetili, jer su nam prozori bili u visini nekadašnjih dimnjaka. Sada su oni povećani i s obzirom da je u pitanju biomasa kao energent, vazduh je mnogo čistiji. Sada i zimi dišemo punim plućima”, kaže Prtinac.

”Svi smo zadovoljni i veoma srećni. Možemo slobodnije da dišemo i izlazimo vani. Svi komentari su pozitivni, kako od meštana tako i od strane rekreativaca koji dolaze na Rekreacioni centar”, kaže Edin Ferizović.

Zagađenost vazduha decenijski problem koji se rešava

Upravnik zatvorenih terena Ustanove za sport Enes Pljakić podseća da je zagađenost vazduha decenijski problem u Novom Pazaru. Naglašava da je kotlarnica u dvorani Pendik, prvobitno radila na ugalj.

”S obzirom da znamo koliko je ugalj štetan, nismo sedeli skrštenih ruku. Morali smo nešto da učinimo da poboljšamo celokupnu situaciju, kaže Pljakić.

Podseća da su uz pomoć Gradske uprave aplicirali kod Ministarstva za ekologiju i zaštitu životne sredine, koje je odobrilo finansijska sredstva. Na taj način dat je doprinos rešavanju problema zagađenosti vazduha.

Pljakić ističe da je smanjenju zagađenosti vazduha u Novom Pazaru najviše doprinela Toplana na biomasu. Time su, objašnjava, ugašena mnoga divlja ložišta, a neke zgrade su zamenile kotlarnice koje su koristile ugalj. Obnovljivi izvori energije su, provereno, put do čistijeg vazduha.

Exit mobile version