Toplana na biomasu u Novom Pazaru sutra će zvanično biti puštena u rad

Toplana na biomasu u Novom Pazaru, koja je izgrađena u okviru projekta “Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grijanja”, sutra će zvanično biti puštena u rad.

Događaju će prisustvovati potpredsednica Vlade i ministarska rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, predstavnici ambasada Nemačke i Švajcarske u Srbiji, predstavnici KfW-a, te predstavnici lokalne vlasti sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem na čelu.

Nakon zvaničnog otvaranja, kako je najavljeno, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović biće gošća RTV Novi Pazar. Ona je ranije, prilikom potpisivanja memoranduma o saradnji u okviru projekta “Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grijanja”, najavila da će nova toplana, koja će koristiti biomasu, u Novom Pazaru biti otvorena u oktobru.

”Podaci kažu da mi danas proizvodimo 37 gigavatčasova toplotne energije iz obnovljivih izvora. Kada se ovaj projekat bude završio, a pričamo o 40,5 miliona evra koliko se ulaže u 11 jedinica lokalne samouprave, onda će proizvodnja energije iz obnovljivih izvora biti 3,5 puta viša, negde oko 197 gigavatčasova”, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović prilikom potpisivanja memoranduma. Dodala je takođe da će to značiti preko 20.000 tona manje emisije ugljen-dioksida”.

Podsećamo, vrednost projekata je 40,5 miliona evra, od čega su 30 miliona kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj, Vlada Švajcarske donira 8,5 miliona evra, a donacija Evropske unije je tri miliona evra.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO