Tomašica je slika bezdušnog svijeta koji se boji da presudi genocidu koji je ovdje počinjen

Reisu-l-ulema IZBIH Husein efendija Kavazović danas je u Kozarcu, na kolektivnoj dženazi prijedorskim žrtvava poručio “ kako smo danas ovdje u još jednoj dolini šehida, na mjestu gdje tišina govori više od bilo kakva govora i mudrih riječi”.

-Ovdje se danas dovršava ispisivanje još jedne stranice zla koje su nad nama počinili zlotvori. Danas sa tugom i boli spuštamo u mir mezarova naše najmilije. U njihovoj nevinosti kukavički dočekane, ubijene i sakrivane. Danas u Prijedoru i Kozarcu, kao i neki dan u Srebrenici, pa još prije u Vlasenici, Bratuncu u Zvorniku na Drini, svjedočimo o dubokom bezdanu u kojem je rođeno zlo zločina genocida. To nepojmiljivo zlo začeto je u lažnoj svetosavskoj duhovnosti, njegovih inspiratora i kreatora. Uzgajano je na poljima mržnje i pušteno da slobodno i bez skrupula i ograničenja, slobodno hara po ljudskim životima. Sablasno je ono i zastrašujuće. Kako vrijeme odmiče od njegova fizičkog činjenja njegove se razmjere sve više očitavaju kao zastrašujuće, čak toliko da ga se oni koji su ga počinili počinju bojati.A može ono doći i do njih samih – rekao je ef.Kavazović i dodao “ da samo kajanje može oživjeti nadu i iskupljenje od grijeha i zločina zbog kojih su počinjeni.”

Mržnja i zlo su ništavilo

Kavazović je u Kozarcu naglasio “i da oni koji se mire sa zlom ili ga opravdavaju i sami su zlo koji u duhovnom ogledalu svog bića vide, nesvjesni toga, samo sotonin lik”.

– Da bi se zlo pobijedilo potrebno ga je spoznati, demaskirati, pokazati njegovo lice i uočiti njegovu razornu moć. Mržnja i zlo su ništavilo, to je zalazak duha i dolazak tame, bezdan koji se ne da premostiti bez Božije pomoći i iskrenog pokajanja. Ne smijemo potcijeniti snagu zla, niti mu smijemo dati ono mjesto koje bi nas sputalo da mu se suprotstavimo. Čovjek ima snage da pobijedi zlo. Taj karcinom duše moguće je liječiti vjerom, kajanjem i bogobojaznošću. Ovdje je počinjen genocid i zlo koje nas je uznemirilo. To je zločin u koji nismo mogli vjerovati. Ovdje u Prijedoru izdat je ljudski rod i ta izdaja još uvijek traje u Haagu i New Yorku. Tomašica je i danas slika tog bezdušnog svijeta, njegovo ružno lice, izdajnički, kukavički duh koji se boji da presudi genocidu koji je ovdje počinjen. Možda nećemo upamtiti nakazna lica svih zločinaca koji su počinili genocid nad našim narodom, ali ćemo pamtiti lica onih koji ih nisu osudili za zlo koje su počinili- rekao Kavazović u Kozarcu i dodao “kako se i naš ramazanski mir narušava”.

– Dušmani nemaju mira i ne daju nam da ovaj mjesec prođe u predahu koji nam je potreban nakon svih kušnji.Usta su im prevelika, a postupci su im loši. Hoće da nas prestraše i unervoze, hoće da nam onemile život u ovoj našoj prelijepoj domovini Bosni i Hercegovin. Nisu li mehlem našim dušama riječi Allaha, a vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima. Traže da se čine dobra djela a od nevaljalih odvraćaju. I molitvu obavljaju, i Allahu i poslaniku njegovom se pokoravaju. To su oni kojim će se Allah sigurno smilovati. Allah je doista silan i mudar. Nemojmo se u ovim odabranim i darovanim danima oglušiti o njih. Pustimo ih u naše duše, u naša srca, pronađimo u njima poticaje i oduprimo se svim nedaćama. Tu je naša snaga-poručio je Kavazović.

Borit ćemo se sa zlom

On je u Kozarcu, obraćajući se roditeljima i rodbini šehida rekao “ da zajedno s njima osjećaju i bol i tugu koji su neizrecivi zbog počinjenja, skrivanja i negiranja genocida nad našim narodom”

– Borit ćemo se sa zlom, ali se nećemo s njim inficirati.Zbog toga tražimo pravdu koja će nas spasiti od mržnje i otvoriti vrata oprosta preko kojih ćemo liječiti našu ranjenu dušu. U ovim danima sjećanja okrenimo svoja lica onome koji tajne zna, koji dove uslišava, koji rane liječi , koji bol i tugu ublažava i koji obećava da poslije tegobe dolazi olakšanje. Drage majke, vaša je bol velika kao i bol naših majki u Podrinju i Srebrenici, ali vjerujemo da je vaša ljubav veća. Vaš blagoslov nephodan nam je kako bi mogli naći vlastiti put. Danas ovdje u Kozarcu, kao i u Srebrenici molimo istom dovom.Bože pravedni molimo te da nasilnicima oduzmeš mač, a slabima da podariš moć vjere u istinu i pravdu. Molimo te Bože da tuga bude nada, da osveta bude pravda, da majčina suza bude molitva da se više nikada i nikome ne ponovi Prijedor i Srebrenica, da se nikome ne ponovi Tomašica- kazao je ef.Kavazović.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO