Naslovna COVID 19 Tiodorović: Nestabilna situacija, vakcinacija neophodna

Tiodorović: Nestabilna situacija, vakcinacija neophodna

tiodorovic:-nestabilna-situacija,-vakcinacija-neophodna

NIŠ – Situacija je pod kontrolom, ali je nestabilna, jer se svakog dana povećava broj novozaraženih, rekao je danas epidemiolog Branislav Tiodorović.

On je za Tanjug objasnio da iako nije veliki broj prijema u bolnicu, ipak se u odnosu na onaj od pre mesec dana vidi povećanje.

“Mogu da kažem da ipak kontrolišemo situaciju i apelujemo na vakcinaciju, jer je to jedini način da zaustavimo dalji rast brojki”, naglasio je Tiodorović.

Na pitanje da li se razmišlja o uvođenju strožih mera za ulazak u zemlju zbog povećanja broja pozitivnih koji dolaze u Srbiju, Tiodorović kaže da nema prostora za to.

“Prvo sa zdravstvenog aspekta svi koji imaju tegobe, dužni su da se jave u kovid ambulantu, drugo da se prijave elektronskim putem da dolaze iz trenutnih turističkih žarišta Hrvatske, Grčke, Crne Gore”, objasnio je Tiodorović.

Obaveza uvođenja PCR-testa za ulaz u zemlju, kaže Tiodorović, ne može da se primeni, jer po Ustavu državljanin Srbije mora da uđe u svoju zemlju čak i ako je zaražen, pa tek onda da se sprovede u izolaciju.

Bila bi daleko teža situacija da nemamo 50 odsto vakcinisanog stanovništva, kaže on i dodaje da je posebno važno apelovati na mlade.

“Među ovima koji su u bolnici a koji su nevakcinisani, što je veliki procenat, ima najviše mladih”, ističe Tiodorović.

Ukazuje i na to da nije veliki procenat vakcinisanih među radno sposobnim stanovništvom, od 18 do 65 godina, i da taj broj dolazi do, kako naglašava, nekih 32 odsto.

“Kada se vrate veliki kolektivi sa dve – tri hiljade ljudi zaposlenih sa letovanja, mi imamo situaciju da to postane žarište, i na te ljude moramo da apelujemo”, poručio je on.

Bilo bi najbolje da se vakciniše 65-70 odsto populacije, kaže Tiodorović i dodaje da avgust može da prođe dobro isključivo ako se pridržavamo mera poput nošenja maske u zatvorenom, održavanja distance, koje, kako on kaže niko u svetu nije ukinuo, ali su se svi globalno opustili.

“Jesen će nam biti veliki test, posebno septembar kada deca krenu u školu. Ako uspemo da vakcinama obuhvatimo šsto više to će dovesti do manje incidentne situacije. U oktobru ćemo videti da li smo se pridržavali mera”, zaključuje Tiodorović.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version