Naslovna COVID 19 Tiodorović: Neće biti pooštravanja mera, ALI SAVETUJEMO OPREZ

Tiodorović: Neće biti pooštravanja mera, ALI SAVETUJEMO OPREZ

tiodorovic:-nece-biti-poostravanja-mera,-ali-savetujemo-oprez

BEOGRAD – Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da je situacija u vezi sa virusom korona u našoj zemlji stabilna i da nema potrebe za pooštravanjem mera, ali je ukazao da se situacija može promeniti za 24 časa i da je zato važno strikno poštovanje standardnih epidemioloških mera.

Tiodorović kaže da rizik od skoka broja zaraženih u našoj zemlji postoji, s obzirom da je, ističe, virus u velikoj meri prisutan u okolnim i drugim evropskim zemljama.

Posebno je apelovao na građane koji iz privatnih ili poslovnih razloga putuju u neku od zemalja regiona da budu oprezni i pridržavaju se mera.

“Po Evropskom centru za kontrolu bolesti, Srbija dosta dobro stoji, ali moramo biti oprezni, jer se to može promeniti za 24 časa, kao što se dogodilo na Islandu, Češkoj ili Mađarskoj”, rekao je Tiodorović za TV Prva.

Zbog toga je apelovao na građane da nastave sa nošenjem maski, držanjem distance i čestom dezinfekcijom, jer, ističe, upravo te mere sprečavaju da se virus širi.

“Pridržavanje ovih mera je dalo rezultate, ali to ne znači da se zaustavimo na tome. Manji broj zaraženih u odnosu na druge zemlje u regionu postigli smo zaslugom velikog broja odgovornih građana, ali važno je da nastavimo tako”, rekao je Tiodorović.

To će biti, navodi, svojevrsna priprema za zimu, kada će, kaže Tiodorović, mere biti pooštrene zbog hladnijeg vremena koje pogoduje virusu i čestog boravka ljudi u zatvorenim prostorijima.

S obzirom da se za oktobar predviđa miholjsko leto, navodi epidemiolog, očekuje se da će ovaj mesec po pitanju korone biti “miran”, ali da se već od novembra može očekivati ono što se mesecima najavljuje.

Na pitanje da li bi trebalo da nas zabrine što je virus otkriven u 24 osnovne i devet srednjih škola, među kojima je u dve škole došlo do transmisije, Tiodorović kaže da to ne predstavlja podatak koji bi trebalo nas uplaši.

Pozvao je škole, roditelje, prosvetne radnike, đake i studente da nastave sa poštovanjem mera i da se pridržavaju uputstva koje je školama dalo Ministarstvo prosvete.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version