Naslovna COVID 19 Tiodorović: Hospitalizovana dva deteta uzrasta do 10 godina

Tiodorović: Hospitalizovana dva deteta uzrasta do 10 godina

tiodorovic:-hospitalizovana-dva-deteta-uzrasta-do-10-godina

NIŠ – Od 32 deteta uzrasta do 10 godina kojima je, prema podacima niškog Doma zdravlja potvrđen kovid, dva su bila hospitalizovana, a nijedno nije imalo težu kliničku sliku, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović i dodaje da deca tog uzrasta retko oboljevaju i nisu prenosioci, a da su izuzeci veoma retki.

Prema njegovim rečima, od ukupnog broja kovid pozitivne dece uzrasta do 10 godina, 31 je virus preneo neko od ukućana, a težih simptoma nije bilo.

“U kovid pedijatrijskom centru Kliničkkog centra Niš, u periodu od 23. novembra do 3. decembra hospitalizovano je ukupno 20 dece, od toga uzrasta do 10 godina dve, nijedno nije iz Niša. Takođe, nije bilo težeg oboljevanja”, kaže Tiodorović za Južne vesti.

Kaže da to ide u prilog činjenici koja je potvrđena u svetskoj naučnoj literaturi, da deca tog uzrasta izuzetno retko oboljevaju i da nisu prenosioci.

“Međutim, veoma retkih izuzetaka uvek ima, pogotovo ukoliko imaju naslednih predispozicija ili već stečenih oboljenja već u tako ranom periodu života,” dodao je epidemiolg.

Portal podseća da je prema podacima Doma zdravlja, u pedijatrijskoj kovid ambulanti, za nešto više od nedelju dana, pregledano 331 dete, a ispostavilo se da je njih 68 pozitivno na koronu, od toga 32 uzrasta do 10 godina.

Kao jedan od medicinskih razloga zašto mlađi osnovci nisu prešli na onlajn nastavu epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je naveo da deca do 10 godina nemaju dovoljno receptora koji je neophodan da se virus veže za ćeliju.

Prosvetnim radnicima, kaže, izražava zahvalnost i divljenje za njihov rad u obrazovanju koje je “jedan od najvažnijih stubova društva koje želi da stremi prosperitetu”.

indeksonline.rs

Exit mobile version