Tim Džuda: Negativni publicitet Srbiji zbog traženja ruskog veta

Urednik britanskog nedeljnika “Ekonomist” Tim Džuda ocenio je da je Srbija naštetila sebi pozivajući Rusiju da uloži veto na rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN, jer bi Moskva u atmosferi hladnoratovskih odnosa sa Zapadom to učinila i bez molbe predsednika Tomislava Nikolića.

Džuda je za “Radio slobodna Evropa” rekao da je sramotno što je Rusija uložila veto, kao i da je to Srbiji donelo teret negativnog publiciteta u svetu.
“Neko je rekao da je Srbija time sebi dala autogol kada je svet u pitanju. Ako će u unutrašnjoj politici to možda doneti glasove gospodi (premijeru Aleksandru) Vučiću i Nikoliću, u zapadnoj međunarodnoj zajednici ovo izgleda kontraproduktivno”“, smatra Džuda.

Prema njegovim rečima, apsurdno je što je Rusija uložila veto na rezoluciju u SB UN uglavnom zato što sadrži pojam “genocid“, pri čemu je, kako navodi, genocid u Srebrenici ustanovio Međunarodni tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, tribunal koji je i Rusija podržala i u čijem osnivanju je i ona imala ulogu. 

“Taj sud je već dokazao akt genocida”“, istakao je Džuda.
Moskva bi, prema oceni Džude, zbog hladnoratovskih odnos sa Zapadom, uložila veto i bez Nikolićevog apela.
“Ovako je Srbija zaradila negativne poene u medunarodnoj zajednici, otežala ispit dokazivanja da joj je najvažniji cilj Evropska unija, demantovala priču o svojoj neutralnosti i veoma opteretila odnose sa Sarajevom“”, ocenio je Džuda.
On je zapitao koja je cena koju će Srbija morati Rusiji za uzvrat da plati, zaključujući da uticaj Moskve u regionu dugoročno samo smetnja Zapadu, jer Rusija nema šta da ponudi.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO