Naslovna Vijesti TIKA poslala humanitarnu pomoć u Gazzu

TIKA poslala humanitarnu pomoć u Gazzu

Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) je u petak poslala najpotrebnije namirnice palestinskim porodicama pogođenim smrtonosnoj izraelskoj zračnoj ofanzici na Pojas Gazze, u kome je od ponedjeljka poginulo najmanje 100 Palestinaca.

“U petak smo poslali hranu i medicinsku opremu vrijednu jedan milion dolara,” kazao je Muhamed Murtegi, predstavnik TIKA-e za Gazzu, u izjavi za Anadolu Agency.

“Turska vlada razmatra slanje goriva na pojedine lokalitete u Gazzi, kako bi pomogla u prevazilaženju humanitarne i ekonomske krize,” rekao je Murtegi.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan, koji je i dao instrukcije za slanje humanitarne pomoći u Gazuu, osudio je izraelsku zračnu kampanju, u kojoj je do sada smrtno stradala stotina Palestinaca, najvećim dijelom civila.

Izraelski borbeni avionu su u posljednja četiri dana neprestano bombardovali Gazzu, u operaciji koju su nazvali “Zaštitna ograda” pokrenutoj s ciljem da stanu u kraj napadima iz opkoljene enklave.

Palestinski pokreti otpora sa sjedištem u Gazzi su pak nastavili sa ispaljivanjem raketa kratkog dometa na Izrael, bez ljudskih žrtava, u znak odmazde na izraelske zračne napade.

(AA)

Exit mobile version