Naslovna Featured Istaknuto TIKA će i ubuduće pomagati privredni razvoj ovog kraja

TIKA će i ubuduće pomagati privredni razvoj ovog kraja

tika-ce-i-ubuduce-pomagati-privredni-razvoj-ovog-kraja

Delegacija Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju danas je posetila Regionalnu razvojnu agenciju SEDA. Delegaciju je predvodio novoimenovani koordinator TIKA-e u Srbiji Mehmet Mete Anač, a u SEDI je o saradnji na polju privrednog razvoja razgovarao sa direktorom Samirom Kačaporom i predsednikom Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja Ismetom Sajtarićem.

Nakon sastanka novoimenovani koordinator TIKA-e u Srbiji, Mehmet Mete Anač kazao je da je sastanak organizovan u cilju dalje saradnje sa organizacijama sa kojima je TIKA i ranije realizovala značajne i važne projekte.

’’Želim zahvaliti našim domaćinima koji su sa nama podelili jako korisne informacije koje će nam olakšati realizaciju projekata u ovoj regiji. Da bi projekti bili produktivni i realizovani shodno svom cilju neophodno je da imamo i dobre savetnike, a mi smo savetnike pronašli u ovim ljudima s obzirom da oni raspolažu veoma korisnim informacijama koje će doprineti bržoj realizaciji planiranih projekata’’ kazao je Anač.

Sastanak sa delegacijom TIKE bio je izuzetno uspešan, ocenio je direktor Regionalne razvojne agencije SEDA Samir Kačapor.

Prema njegovim rečima dosadašnja saradnja sa TIKOM bila je na visokom nivou.

Kačapor je pohvalio rad Ambasade Republike Turske u Srbiji, ali i Generalnog konzulata koji je, prema njegovim rečima, olakšao saradnju i komunikaciju kako sa TIKOM tako i drugim organizacijama iz Turske

’’ Danas smo razgovarali o ekonomiji, turizmu, zdravstvu, obrazovanju i poljorivredi i predstavili najmanje četiri projekta iz svake od tih oblasti koji su već spremni. Na raspolaganju su i  svi naši resursi, ne samo za ove već, za sve projekte u celoj zemlji. Reč je o veoma važnim projektima za ovaj kraj jer mi kao Razvojna agencija samo dobro slušamo i osluškujemo potrebe u oblastima kakve su poljoprivreda, zdravstvo, obrazovanje, kultura i druge, na osnovu čega formiramo projektne predloge koji daju rešenja za probleme iz određenih oblasti, tako da su u svakoj toj grani izabrani prioritetni projekti ’’ kazao je Kačapor.

TIKA je u značajnoj meri pomogla razvoj poljoprivrede Novog Pazara, Sjenice i Tutina, kroz projekte Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja. Na njihovu pomoć računaju i u narednoj godini.

’’Izneli smo ono što je najpotrebnije za poljoprivredu ovog kraja a to je obnova poljoprivredne mehanizacije. Svi ti projekti imaju za cilj smanjenje siromaštva u ovom kraju i da zadržimo mlade na selu kako bi mogli da žive od svog rada na svojim imanjima, ali i da uposlimo žensku radnu snagu u oblasti malinarstva i povrtarstva, odnosno u onim oblastima gde žene mogu da rade i ostavaruju prihode’’ kazao je predsednik MOUPU Ismet Sajtarić.

Jedan od projekata u oblasti poljoprivrede odnosi se i na pčelarstvo kako bi ciklus proizvodnje meda u ovom kraju bio zaokružen.

 

Senada Kalić

Podeli

Exit mobile version