Teroristički napad u Turskoj: Mrtvi i ranjeni u napadu kod Ankare

Turski ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya kazao je kako je veliki broj ljudi poginuo i ranjen nakon napada na prostorije turske avijacijske i odbrambene kompanije TUSAS.

Turske vlasti su u srijedu saopćile kako je izvršen smrtonosni napad na sjedište kompanije Turkish Aerospace Industries (TUSAS) u blizini glavnog grada Ankare, dok su lokalni mediji pisali o snažnoj eksploziji na toj lokaciji i prikazali snimke razmjene vatre, prenosi agencija Reuters.

“Izveden je teroristički napad na objekte TUSAS-a u Kahramankazanu u Ankari. Nažalost, imamo poginule i ranjene ljude”, napisao je ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya na društvenoj mreži X.

BREAKING: A terrorist attack in #Turkey: three armed men tried to break into the building of the Turkish aerospace corporation Tusaş in Ankara, after which an armed clash occurred.

The head of the Turkish Interior Ministry Ali Yerlikaya confirmed the fact of the terrorist… pic.twitter.com/uWpoR0jDqJ

— NEXTA (@nexta_tv) October 23, 2024

Uzrok eksplozije i pucnjave koja je uslijedila i dalje su nejasni, neki mediji tvrde kako je riječ o samoubilačkom napadu.

Hitne službe su poslane na lice mjesta, javlja državna agencija Anadolu.

Sajam odbrambene i avioindustrije
Agencija AFP piše kako su snimci sa lica mjesta koje su emitirali lokalni mediji isprva prikazivale ogromne oblake dima i veliku vatru koja je bjesnila na lokaciji u Kahramankazanu, malom gradu udaljenom nekih 40 kilometara sjeverno od Ankare.

Haberturk TV je objavio kako je u toku “talačka situacija” ne navodeći više detalja, dok je privatna televizija NTV prenijela informaciju o pucnjevima nakon eksplozije koja se dogodila oko 16:00 sati po lokalnom vremenu.

Kako navodi AFP, niko nije preuzeo odgovornost za napad, a Ministarstvo pravosuđa Turske je otvorilo istragu incidenta.

Hitne službe i policija u krugu kompanije TUSAS nakon eksplozije (İsmail Kaplan – Anadolu)

List Sabah, kako piše AFP, objavio je na svom X nalogu fotografiju snimljenu s nadzornih kamera na ulazu u zgradu na kojoj se vidi mladić obučen u crno, s ruksakom i naizgled automatom, uz riječi: ” Ovo je jedan od terorista koji su napali #TUSAŞ.”

Eksplozija se dogodila dok se u Istanbulu održavao veliki trgovinski sajam odbrambene i avioindustrije koji je ove sedmice posjetio i šef ukrajinske diplomatije

Turski odbrambeni sektor, koji je nadaleko poznat po bespilotnim letjelicama Bayraktar, čini gotovo 80 posto prihoda od izvoza države, a očekuje se da će prihodi premašiti 10,2 milijarde dolara 2023. godine.

Turkish Aerospace Industries Inc. tehnološki je centar za dizajn, razvoj, proizvodnju, finalizaciju, obnovu i usluge nakon prodaje zračnih platformi u Turskoj. Kompanija proizvodi dijelove za najveći svjetski putnički zrakoplov Airbus A380 i vojni transportni zrakoplov Airbus A400M, navode turski mediji.

Raniji napadi
Ministar prometa Abdulkadir Uraloglu “osudio je teroristički napad na objekte Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAŞ) u Ankari”.

“Neka se Bog smiluje našim mučenicima i neka naši ranjenici brzo ozdrave”, dodao je na X.

Lider opozicije i predsjednik CHP-a Özgür Özel također je osudio “teroristički napad”, precizirajući na X: “Osuđujem terorizam, bez obzira od koga i odakle dolazi.”

Posljednji napad zabilježen u Turskoj desio se januaru kada je jedna osoba ubijena u crkvi u Istanbulu, a odgovornost je preuzela oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Prethodno je Radnička partija Kurdistana (PKK) u oružanoj borbi protiv Vlade izvela napad u Ankari ispred policijske stanice u oktobru 2023. godine, u kojem su ubijena dva napadača i ranjena dva policajca.

Izvor: Al Jazeera i agencije

The post Teroristički napad u Turskoj: Mrtvi i ranjeni u napadu kod Ankare appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Teroristički napad u Turskoj: Mrtvi i ranjeni u napadu kod Ankare appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO