Naslovna COVID 19 Tepavčević: Zajedničkim snagama možemo savladati pandemiju

Tepavčević: Zajedničkim snagama možemo savladati pandemiju

tepavcevic:-zajednickim-snagama-mozemo-savladati-pandemiju

BEOGRAD – Samo solidarni i zajedničkim naporima možemo savladati pandemiju virusa korona, a finansijska, tehnička i kadrovska podrška Kine pomaže Srbiji da se lakše nosi sa tim izazovima, rekla je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević učestvovala je onlajn na Ministarskom forumu za međunarodnu saradnju „Pojas i put” za smanjenje rizika od katastrofa i upravljanje vanrednim situacijama, koji se održao u Pekingu, a čiji je domaćin Ministarstvo za upravljanje vanrednim situacijama Kine.

Navela je da Srbija ima snažan i sveobuhvatan pravni okvir koji se odnosi na pripremljenost za vanredne situacije, kao i da je prilagodila i uskladila svoje zakonodavstvo i politike kako bi omogućila efektivno upravljanje rizicima i vanrednim situacijama.

Ministarka je istakla da je globalna zdravstvena kriza izazvana pandemijom virusa korona pokazala da je danas više nego inače potrebna solidarnost i osećaj zajedništva.

“Samo solidarni i zajedničkim naporima možemo savladati nevidljivog i opasnog neprijatelja, koji je uz sve zdravstvene rizike doneo i velike ekonomske izazove”, rekla je Kisić Tepavčević.

Navela je da se obavljajući funkciju ministra zaduženog za oblast socijalne zaštite i zaštitu na radu, suočila sa potrebom upravljanja vanrednom situacijom izazvanom korona virusom, koja je, kaže, veliki broj korisnika i radnika ustanova socijalne zaštite, kao i starijih građana, izložila povećanom riziku od obolevanja.

Istakla je da je situacija s pandemijom zahtevala brzu procenu rizika, preusmeravanje kadrovskih, prostornih i finansijskih resursa, primenu preventivnih mera za bezbedan i zdrav rad i novu organizaciju rada uključujući rad od kuće i rad u karantinskim uslovima.

Takođe, menjanje i prilagođavanje postojećih propisa, donošenjem novih odluka u oblasti socijalne zaštite i zaštite na radu, kao i tesnu saradnju sa zdravstvenim i drugim sektorima.

Ministarka je navela da je Srbija u prethodnim godinama intenzivno radila na jačanju pripremljenosti zemlje i reagovanja u kriznim i vanrednim situacijama, uz podršku i međunarodnih organizacija i to pre svega Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Istakla je da zahvaljujući mehanizmu za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i inicijativi „Pojas i put”, više od 150 zemalja i međunarodnih organizacija zajednički doprinose izgradnji mira, saradnje i uzajamnog učenja i razvoja.

U svemu tome je, kako kaže Kisić Tepavčević, Srbija dobila značajnu ulogu pre svega zbog odličnih prijateljskih odnosa sa Kinom, koje karakteriše duga tradicija prijateljstva, duboko međusobno poverenje i poštovanje.

Pored niza projekata i inicijativa kojima je Kina uticala na unapređenje ekonomskog razvoja zemalja potpisnica inicijative “Pojas i put” ministarka ističe i doprinos koji je Kina dala tehničkom, kadrovskom i finansijskom podrškom u borbi sa izazovima koji prate aktuelnu pandemiju.

“Opredeljenje naših vlada je primarna zaštita stanovništva kao najvažnijeg resursa koji svaka zemlja ima. Srbija je kao članica UN potpisnica gotovo svih konvencija koje se baziraju na ciljevima održivog razvoja koji su osmišljeni tako da vode postizanju bolje i održive budućnosti za sve”, rekla je Kisić.

Na konferenciji je usvojena Pekinška deklaracija o međunarodnoj saradnji „Pojas i put” za smanjenje rizika od katastrofa i upravljanje vanrednim situacijama, a učestvovali su i predstavnici organizacija UN-a, regionalne organizacije i predstavnici drugih zemalja.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version