Naslovna Vijesti Teodor Meron u Tomašici: Stojim pred hororom

Teodor Meron u Tomašici: Stojim pred hororom

Sarajevo – Tomašnica -Veoma je teško za mene da stojim na ovom mjestu, gdje jedna osoba stoji lice u lice s hororom, koji jedan čovjek može da učini drugom čovjeku – izjavio je danas u Tomašici kod Prijedora predsjednik Haaškog tribunala Theodor Meron.

 

foto avaz
foto avaz

Meron je rekao da je počastvovan da je u mogućnosti da ispred ove masovne grobnice može da oda poštu žrtvama i sastane s članovima njihovih porodica.

 

-Moja je iskrena nada da će rad Tribunala u Haagu i nacionalnih sudova u regionu dovesti počinitelje zločina pred lice pravde i ponuditi izvjestan stepen utjehe za one koji su preživjeli i za porodice onih koji nisu – rekao je Meron nakon što je obišao ovu najveću masovnu grobnicu dosad otkrivenu.

 

On je rekao da se nada da će rad međunarodnih i nacionalnih sudova biti komplementaran u naporu da se, zajedno s međunarodnim i domaćim zvaničnicima te civilnim društvom, promoviraju promirenje i ozdravljenje čitavih društvenih zajednica.

 

Meron je dao i ličnu opasku.

 

-Ovo mjeste za mene ima i lični značaj. Podsjeća me na mjesto gdje je bio kamenolom, gdje sam proveo svoje djetinjstvo u jednom sličnom logoru, za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je moja majka ubijena – rekao je predsjednik Haaškog tribunala u kratkoj izjavi novinarima u Tomašici.

 

Nije želio da govori o tome da li će i za zločine u Tomašici odgovarati haaški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić, navodeći da ne može da govori o predmetima koji su u toku.

 

On je nakon obraćanja novinarima nastavio razgovor s porodicama žrtava žločina u Prijedoru, u Udruženju „Izvor“.

 

Posjeta Merona Prijedoru odvija se u sklopu njegove posjete Bosni i Hercegovini, tokom koje će također učestvovati na konferenciji povodom obilježavanja dvadesete godišnjice rada Međunarodnog suda, u Sarajevu 26. i 27. novembra.

[wzslider]

izvor.Avaz

Exit mobile version