Priboj – Čekanje da Skupština Srbije usvoji nove zakone i poštovanje tenderske procedure jedini su razlozi što finski „Sisu auto“ još nije vlasnik Fabrike automobila u Priboju.

ako su Timo Korhonen, vlasnik skandinavske kompanije, i premijer Srbije Aleksandar Vučić 31. maja najavili da će krajem avgusta biti potpisan ugovor o prodaji preduzeća, to se nije dogodilo.

– Usvajanje zakona o privatizaciji i radu prolongiralo je sporazum između države i investitora. Konačno je raspisan tender za prodaju FAP-a i očekuje se da Finci dostave konkrentnu ponudu – saznaje „Blic“ u pribojskoj fabrici.

Da će „Sisu auto“ ispuniti obećanje i kupiti FAP, govori i činjenica da su njegovi inženjeri protekle dve nedelje boravili u Priboju.

– Zavirili su u svaki kutak i do najsitnijeg detalja sagledavali mogućnost postojećih mašina. Pročešljali su kadrovsku strukturu radnika i sa svakim obavili novi krug razgovora. Rekli su da se malo šta od mašina može iskoristiti, ali da je radni elan na visokom nivou i da FAP ima kvalitetan majstorski kadar. Sredinom septembra doći će novi tim inženjera, a predmet njihove posete biće proizvodni program, dopremanje nove tehnologije i obuka radnika – kaže naš sagovornik.

Pod skenerom finskih inženjera: Radnici Fabrike automobila

Finci su postavili dva uslova. Najpre, da država regulište zaostale dugove FAP-a, a zatim da se iz korporacije izdvoje četiri zavisna preduzeća koja ih ne zanimaju.
Sa druge strane Vlada Srbije insistira, saznaje „Blic“, da „Sisu auto“ etapno, u pristojnom roku, uposli minimum 600 radnika postojeće fabrike.

Kako je još ranije najavio Korhonen, „Sisu auto“ će u Priboju u početku proizvoditi komponente za male serije uskospecijalizovanih vozila namenjenih nepristupačnim terenima. Sa punom uposlenošću kapaciteta krenuće i montaža kamiona „sisu polar“.

Korhonen je 2011. postavo vlasnik „Sisu auta“ u vreme kada se kompanija nalazila nad ivicom ekonomskog ambisa, u situaciji u kojoj se otpilike nalazi i FAP danas. „Sisu auto“ je kooperant „Mercedesa“ i svih najvećih kompanija kamionske industrije.

Šta je Korhonen obećao:
– Velika ulaganja, nove tehnologije i puno posla,
– Nema takmičenja sa konkurencijom u velikim serijama,
– Male serije skupih uskospecijalizovanih kamiona,
– Radnici iz Priboja će proći obuku u Finskoj,
– U početku će biti angažovano 200 radnika,
– Još 400 radnika biće uposleno u naredne dve faze,
– Potrebni iskusni radnici,
– Radnici će pristojno živeti od svojih plata.