Naslovna Vijesti Tekstilci se zaželeli Turaka

Tekstilci se zaželeli Turaka

vest_galerija_balkan_textile2_4

 

Turci se vraćaju u Srbiju, ali ne kao osvajači Evrope ognjem i mačem, već kao investitori. Na nedavno završenom Sajmu tekstila Balkan tekstil 2013. u Novom Pazaru od 40 izlagača 38 bilo je iz Turske. Na sajmu su se pojavili i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i ambasador Turske u Beogradu Mehmed Kemal Bozaj koji su najavili velika ulaganja turskih biznismena u Sandžak i Srbiju.

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da Srbija sa Turskom ima dobre političke odnose, ali da je ekonomska saradnja mnogo manja nego što bi mogla biti.
– Uprkos tome što smo u prošloj godini ostvarili ekonomsku razmenu od 480 miliona dolara, sigurni smo da postoji potencijal da ta saradnja bude višestruko veća. Investicije Turske u Srbiju u poslednjih 12 godina iznose samo 45 miliona evra, dok se u Rumuniji i Bugarskoj mere milijardama evra. U tekstilnu industriju Srbije od 2000. godine investirano je više od milijardu dolara, prošle godine ostvarili smo izvoz tekstila vredan 950 miliona evra, imamo potencijal, ali i to je malo, može mnogo više i bolje – kaže Ljajić.

Ruske povlastice

Vlada Srbije spremna je da za svako novootvoreno radno mesto, zavisno od oblasti kojom se bave, dobiju podsticajna sredstva od 4.000 do 10.000 evra. Postoje dobri izgledi da Leskovac ponovo postane srpski Mančaster, a Novi Pazar dolina džinsa i tekstila kako je to decenijama bio.
Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović kaže da se Pazarci nadaju kupcima iz cele bivše Jugoslavije, ali i iz Turske.

– Samo u društvenim tekstilnim fabrikama, Kombinatu Raška, Trikotaži, Savremenoj konfekciji i Holding kompaniji Vojin Popović koje sada propadaju, a imaju izvanredne lokacije i kapacitete, radilo je blizu 10.000 tekstilaca, u izradi odeće od teksasa je bilo uposleno oko 5.000 ljudi, danas ih je oko 2.000 – naglašava gradonačelnik.

– Na pragu smo da rešimo sudbinu Tekstilnog kombinata Raška, podelili smo ga na 39 celina, neki pogoni, poput Tkačnice, Predionice i Dorade još su u dobrom stanju, želimo da ovde proizvedemo teksas platno i snabdevamo proizvođače džinsa koji ovu sirovinu decenijama uvoze – kaže Mahmutović.
Mehmed Kemal Bozaj, ambasador Turske u Beogradu, kaže da su turski biznismeni zainteresovani za ulaganje u Srbiju, posebno jer Turska želi da osvoji veliko rusko tržište na kojem roba proizvedena u Srbiji ima status povlašćene robe koja se uvozi bez carine.

Radni i pošteni

Predsednik Meridijan grupe iz Istanbula Onuz Jalcin, koji je bio jedan od organizatora sajma Balkan tekstil 2013. kaže da dolazi već treću godinu zaredom i da dovodi sve više biznismena iz svoje zemlje.
– Postoje i emotivni razlozi za naš dolazak u Novi Pazar, ali oni nisu najvažniji, biznis je u prvom planu, naši tekstilci shvataju da za njih ovde i u Srbiji ima posla i perspektive i zato se spremaju za masovniji dolazak na ovo tržište i kasniji nastup na velikom ruskom i evropskom tržištu, preko Srbije možemo i u Evropsku uniju – ističe Jilmaz.
Kemal Ozil, biznismen iz Burse u Turskoj, proizvodi mašine za tekstilnu industriju i repromaterijal potreban džins konfekcijama.

– Već dve godine sam na sajmu u Novom Pazaru, a zanimaju nas i Leskovac, Niš, Pirot, Arilje, Inđija, Vranje i drugi nekada veliki tekstilni centri. Posebno me motivišu i subvencije države i mogućnost izvoza bez carine u Rusiju. Možda ću neki manji pogon otvoriti i u Novom Pazaru – poručuje Kemal.

Vlasnik poznate džins konfekcije Stig u Novom Pazaru Tigrin Kačar kaže da je radeći sa Turcima mnogo toga naučio.

– Iako neki misle da će nam biti ozbiljna konkurencija, radujem se njihovom dolasku: radni su, pošteni i maksimalno posvećeni poslu, zaposliće dosta radnika, doneće novu opremu, imaju i znanje, naučiće i oni nešto od nas. Ne čudi me što je Džins Istanbul prvo otvorio fabriku u čisto srpskom Leskovcu, pa tek potom u pretežno bošnjačkom Novom Pazaru. Biznis poznaje samo interes, Leskovac im je mnogo bliži, uz autoput je, grad im je ponudio povoljnu lokaciju – objašnjava Kačar.

U Novom Pazaru, gradu sa više od 100.000 stanovnika, posao čeka 25.000 radnika, najviše je bivših tekstilaca, slično je i u Leskovcu, Vranju, Nišu, Arilju…

Kavali farmerke

Kompanija Džins Istanbul u Leskovcu gradi fabriku od 22.000 kvadrata u kojoj će proizvoditi farmerke, jakne, košulje od džinsa za poznatesvetske firme, kao što su Kavali, Versaće, Fere. Zasad kompanija posluje u iznajmljenom prostoru i zapošljava oko 200 radnika.

Loša slika

– Ne mogu se u Novom Pazaru stalno praviti incidenti, a očekivati pomoć i dolazak stranih investitora. Bili smo prvi grad u Srbiji kome je Vlada Srbije ponudila pomoć od 4.000 do 6.000 po svakom novootvorenom radnom mestu. Niko nije došao, pa ni Turci gde živi puno iseljenih Sandžaklija. Niko neće tamo gde je nestabilno i odakle stalno dolaze loše slike – upozorava Rasim Ljajić.

Od planova samo ledina

Prošla Vlada Srbije proglasila je industrijsko-bescarinsku zonu u selu Leskova kod Tutina za jedan od svojih prioriteta, a bivši predsednik Srbije Boris Tadić, koji je ovamo dolazio zajedno sa premijerom Turske Redžepom Taibom Erdoganom, najavljivao je velike investicije Turske na Pešteru, u Sandžaku i Srbiji, samo u Leskovi bilo je isplanirano stotinu pogona i i izgradnja autoputa i magistralnih pravaca. Zasad je “industrijsko-bescarinska zona” u Leskovi još ledina, a izvesno je samo da će turska Eksim banka kreditirati trasu puta Novi Pazar – Sjenica.

Exit mobile version